Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nato är inte det onda imperiet

Varför ska V alltid veva på som att det är de västliga, demokratiska staterna som är problemet? Desinformationen om Nato är både tröttsam och farlig.
Publicerad 21 mars 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Håkan Svenneling (V) under onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen. I bakgrunden utrikesminister Tobias Billström.
Håkan Svenneling (V) under onsdagens utrikespolitiska debatt i riksdagen. I bakgrunden utrikesminister Tobias Billström.Foto: Samuel Steén/TT

Utrikesminister Tobias Billström (M) kunde under onsdagen för första gången lägga fram en utrikesdeklaration med Sverige som Natomedlem. Vi blir starkare av att delta i Natoalliansen, och alliansen blir starkare med oss, menade han. Vi är stolta över vad vi tar med oss in i samarbetet, sade Billström.

Vänsterpartiet delar inte den uppfattningen. Partiet vinnlägger sig i stället om att sprida rykten och felaktigheter. I Håkan Svennerlings (V) kritik och frågor kunde man ana att Sverige just tagit klivet in i någon slags krigsförbrytarorganisation, ledd av en stat ”ökänd för sina brott mot mänskliga rättigheter runt om i världen” - för oss andra känt som USA. Han fortsatte: Kommer det så kallade DCA-avtalet med USA innebära att favoritskogen kommer vara avspärrad i år när svampsäsongen drar igång? Eller vägen där vi brukar fiska? Hur döms en amerikansk soldat om han utsätter min dotter för övergrepp? Och så avslutade han med att undra varför det inte finns hinder för USA att föra in kärnvapen på svenskt territorium?

Annons

Detta låter ju helt förfärligt. Men det är helt enkelt inte sant. Nato är en mellanstatlig organisation, inget ont imperium som är på väg att ockupera Sverige, vilket Svennerling får det att låta som. Beslut i Nato (de fattas enhälligt) övertrumfar inte viljan i Sveriges riksdag och regering. Kärnvapen kan alltså inte av en nyck bara hamna på svenskt territorium, amerikanska eller andra.

”Beslut i Nato (de fattas enhälligt) övertrumfar inte viljan i Sveriges riksdag och regering.”

Man måste undra, varför V alltid ska veva på som om det är de västliga, demokratiska staterna som är problemet i världen? Den rena misstron mot Nato är väl upp till Vänsterpartiet, även om den lutar åt konspirationsteorier.

Desinformationen är däremot både tröttsam och farlig.

Miljöpartiets Emma Berginger debatterade en liknande frågeställning med utrikesministern. Hon undrade om inte Sverige borde lobba för att Nato ska erkänna sig till doktrinen att aldrig använda kärnvapen först? Precis som att Nato utgör den stora risken i vårt närområde. Men Berginger hade åtminstone den goda smaken att uttryckligen säga att hon delade utrikesministerns uppfattning om det allvarliga säkerhetspolitiska läget i Europa.

Det var mer än vad Håkan Svennerling gjorde.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons