Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

När partiet går före allmänhetens bästa

Varför har man inte givit tullpersonal ordentliga befogenheter att stoppa strömmen av smuggelgods som flödat över den svenska gränsen?
Publicerad 22 januari 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Tullpersonal har (givetvis) inte velat riskera livet genom att konfrontera grovt kriminella med stort våldskapital.
Tullpersonal har (givetvis) inte velat riskera livet genom att konfrontera grovt kriminella med stort våldskapital.Foto: Johan Nilsson/TT

Under 2022 var det uppror inom Tullverket. 23 gruppchefer i region Syd, som ansvarar för hela tullverkets gränskontroller i södra Sverige, skickade ett brev till ledningen under generaldirektören Charlotte Svensson. Där riktar de skarp kritik mot henne. Brottsbekämpningen var inte är prioriterad: “Vi upplever att Generaltulldirektören har ett genuint ointresse för sin personal och vi tvivlar starkt på hennes lojalitet mot Tullverket, medarbetarna och Sverige.”

Tullcheferna beskrev också att ”Inför stundande val är budskapet från sittande regering att vi skall vända på varenda sten för att bekämpa brottsligheten i Sverige. Vår uppfattning är att vår ledning snarare lägger stenarna på hög och hoppas på att ingen vänder på dem och ser problemen.”

Annons

De avslutade med att nuvarande utveckling är en “stor fara för Sverige”.

Men nyligen kom ett beslut: Personalen stationerad vid färjeterminalen i Karlskrona kommer nu att ha möjlighet att ha tjänstepistol, rapporterar BLT (den 15 januari). Att tullpersonalen ska bära tjänstevapen kan tyckas självklart med tanke på hur den grova organiserade brottsligheten har ökat i Sverige. Men så har det inte varit. Tidigare har personal i bland annat Karlshamn och Karlskrona varit tvungna att utföra arbetet utan annat än pepparspray (!) och batong.

En tulltjänsteman påpekade då att “I Sverige skjuter kriminella utan att blinka. Vad är det som säger att de inte gör samma sak när vi hittar droger eller vapen?“.

Således har personal emellanåt backat. Och när polisen inte haft möjlighet att vara behjälplig har tullen släppt igenom fordon som egentligen inte borde passerat gränsen. Andra nödvändiga åtgärder som har släpat efter kom i en utredning i slutet av förra året, där det bland annat föreslogs att tullpersonal ska ha rätt att kroppsvisitera personer och genomsöka fordon, om de misstänker utförselhäleri.

Men varför har detta inte åtgärdats tidigare, kan man undra? Varför har man inte givit tullpersonal ordentliga befogenheter att stoppa strömmen av smuggelgods som flödat över den svenska gränsen?

”Hennes meriter innefattar bland annat att hon tidigare arbetat som statssekreterare åt Magdalena Andersson, Anders Ygeman och Morgan Johansson.”

Ett svar är att ett stort ansvar ligger på den socialdemokratiska utnämningsmakten. Svensson tillsattes som GD för Tullverket 2017, utan öppen motivering eller process. Hennes meriter innefattar bland annat att hon tidigare arbetat som statssekreterare åt Magdalena Andersson, Anders Ygeman och Morgan Johansson. Hon har även varit planeringschef för Göran Persson. Hon är alltså trogen socialdemokrat ut i fingerspetsarna.

Enligt en undersökning som gjordes av Adam Danieli på Timbro 2021 fick 26 socialdemokrater jobb som myndighetschefer under regeringarna Löfven och Andersson. Det var fler än alla andra partier tillsammans.

För även om tullens möjlighet att nu inneha vapen är ett steg på vägen, tycks de nya riktlinjerna mest vara ett sätt för Svensson ska skylta med att hon har tagit i med hårdhandskarna mot brottsligheten, innan hon snart avgår som GD. Tulltjänstemän ska fortfarande inte bära tjänstepistoler. De har möjlighet till det. I praktiken innebär det att personal får bära vapen om de misstänker att en lastbil kommer körandes full med smuggelgods. Men hur ska man avgöra det? Kriminella skyltar knappast med att de fraktar knark eller vapen.

Tullverkets förfall är enbart ett av alla exempel på där Socialdemokraterna har värnat det egna partiet framför allmänhetens bästa.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons