Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: När far super är det rätt

Om bara några dagar börjar Systembolaget med mer eller mindre obegränsad hemleverans av öl, vin och sprit i Västblekinge. Krögare som vill sälja en öl tillsammans med hemlevererad mat bekämpas dock med näbbar och klor av en annan del av staten, Länsstyrelsen i Blekinge.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 2 september 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon (SD) har kämpat för mikro-catering.Foto: Johan Nilsson/TT

På måndag blir det möjligt för Blekingebor i Asarum, Jämshög, Karlshamn, Kyrkhult, Mörrum, Olofström, Svängsta, Sölvesborg, Trensum och Vilshult att beställa öl, vin och sprit från Systembolaget direkt hem till dörren. I slutet av månaden, närmare bestämt den 27 september, blir hemleverans av alkoholhaltiga drycker möjlig för resten av Blekingeborna.

Leveranser sker inte utav Systembolaget självt utan den står det privata transportföretaget Bring för. Dess chaufförer kontrollerar att mottagaren har den rätta åldern inne och är densamma som gjort beställningen. Mängden alkohol som kan levereras ut till kund är mer eller mindre obegränsad. På Systembolagets hemsida finns en tabell med prisexempel. Att få hem 96 helflaskor starksprit eller 48 boxar med rödvin till dörren kostar exempelvis 680 kronor.

Annons

Att Systembolaget lanserar denna tjänst samtidigt som en annan del av staten med näbbar och klor kämpar för att stoppa lokala krögare att göra detsamma – fast i betydligt mindre skala och till ett väsentligt högre pris – är ironiskt. Sedan Sölvesborgs kommun började tillåta så kallad mikro-catering – förenklat förklarat att en krögare med serverings- och cateringtillstånd får sälja en flaska öppnad öl eller vin till den hemlevererade maten – har statliga byråkrater gjort sitt bästa för att få ett slut på tilltaget. När far super är det tydligen rätt, som ordspråket säger.

Intressant nog har Systembolaget låtit studera de alkoholpolitiska konsekvenserna av hemkörning. I en utvärdering (från 2018) av försöket med hemleverans utförd av alkoholforskarna Thor Norström och Mats Ramstedt är en av slutsatserna följande: ”att försöket med hemleverans inte påverkat den totala försäljningen av alkohol”.

De två forskarna skriver också i utvärderingen att ”Dessa slutsatser bygger på erfarenheter och data avseende hela den tidsperiod som försöksverksamheten med hemleverans omfattar, det vill säga drygt fem år. Till grund för våra slutsatser ligger sålunda data från en försöksverksamhet som bedrivits under en relativt lång tidsperiod och som omfattat försöksområden med god spridning både geografiskt och strukturellt.”

Mot ljuset av studien och Systembolagets introduktion av hemleverans kanske det är hög tid att lägga ner den statliga häxjakten på mikro-catering och de politiker som vill göra det möjligt, som Louise Erixon i Sölvesborg. Allt annat är inget annat än uttryck för en sällan skådad dubbelmoral som går ut över småföretagare i restaurangbranschen.

Annons
Annons
Annons
Annons