Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mobbning är inte ok bara för att den är röd

Han kastades ut som skyddsombud av Byggnads för att han hade fel partibok – nu är Bromöllasonen och ställningsarbetaren ny ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Ledare • Publicerad 13 december 2022 • Uppdaterad 14 december 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Magnus Persson (SD), riksdagsledamot från Bromölla.
Magnus Persson (SD), riksdagsledamot från Bromölla.Foto: Johan Nilsson/TT

Ställningsarbetaren och Bromöllasonen Magnus Persson är ny ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott. En personlig revansch enligt sverigedemokraten. Det framgår i en stor intervju med honom i Dagens Nyheter som publicerades häromdagen (den 11 december).

Magnus Persson berättar för DN-journalisten Hans Rosén om arbetskamrater som fallit från ställningarna, fått byggmateriel över sig, skadats och till och med dött på jobbet och att han gick med i Byggnads och blev skyddsombud för att kunna göra något åt saken.

Annons

Men Magnus Persson karriär som som skyddsombud slutade snöpligt. Han kickades – av sitt eget fack. Varför?

På grund av fel partibok. När han blev aktiv i SD var det tack och hej för honom som skyddsombud – trots att uppdraget som skyddsombud inte alls har med partipolitik att göra. Det är en policy som Byggnads fortfarande tillämpar och en policy som Byggnads ordförande fortfarande försvarar.

”Jag tycker att det är helt fel att göra politik av arbetsmiljöarbetet. Det handlade ju om mina arbetskamrater, varför var jag ett sämre skyddsombud för dem när jag blivit sverigedemokrat? Ett skyddsombud ska företräda alla oavsett var du står politiskt”, säger Magnus Persson i DN-intervjun.

””Det är för denna ”goda” sakens skull som man ger sig rätten att bete sig som skolgårdsmobbare trots alla fina ord om allas lika värde, solidaritet, likabehandling och icke-diskriminering.””
Anders Gustafsson

Magnus Perssons vittnesmål är dock bara ett av många om hur oliktänkande behandlas av svenska LO-förbund.

Lastbilschauffören Mats Fredlund blev utslängd från Transportarbetareförbundet blott för att han var medlem i SD – men fick nyligen upprättelse av Svea hovrätt efter att han stämt sitt gamla fackförbund. En klubbordförande inom Handels fråntogs 2019 sitt fackliga förtroendeuppdrag på grund av att hon var aktiv i SD. Den som medlemmarna valt dög alltså inte för de högsta fackbossarna. Är det demokrati?

Om facken varit politiska partier hade väl agerandet varit en sak, men nu är de inte partier utan fackförbund som har getts långtgående privilegier av lagstiftaren: att utse skyddsombud, de bedriver a-kassor, har rätt att sitta med i bolagsstyrelser och de utser domare i Arbetsdomstolen och så vidare, och så vidare. Av lagen har de fått i uppdrag att verka för alla arbetstagare – de har en skyldighet att behandla alla lika.

Förklaringen till den bryska behandlingen av uppräknade fackmedlemmar är att LO ska förbli en inre angelägenhet för S. Det är för den ”goda” sakens skull man ger sig rätten att bete sig som skolgårdsmobbare trots alla fina ord om allas lika värde, solidaritet, likabehandling och icke-diskriminering.

Men mobbning blir faktiskt inte ok bara för att den är röd.

Man förstår verkligen att utnämningen är en revansch för Magnus Persson.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons