Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Miljöpartiet har helt rätt

Sverige måste sluta köpa rysk olja och gas. Efter de fruktansvärda bilderna från Butja finns inget annat alternativ. Vi ska inte bidra med en enda krona till slaktaren i Moskva.
Publicerad 4 april 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Lorentz Tovatt, ledamot i näringsutskottet och klimatpolitisk talesperson för MP.
Lorentz Tovatt, ledamot i näringsutskottet och klimatpolitisk talesperson för MP.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under helgen kablades de fruktansvärda bilderna från Butja, strax utanför Kiev, ut över världen.

Längst vägarna civila som kallblodigt mördats av ryska soldater. Någon skjuten när han cyklade. Några av kropparna har hittas med händerna bakbundna av plastfolie. Sammanlagt 280 individer ska enligt Butjas borgmästare ha begravts i massgravar (TT den 4 april).

Annons

Hur många fler platser som Butja finns det i Ukraina?

Polen kräver en internationell undersökning av folkmord i Ukraina. Spaniens premiärminister menar att det som skett i Ukraina kan likställas med folkmord. Frankrikes president menar att det finns väldigt tydliga indikationer på att krigsbrott har begåtts av Ryssland.

Samtidigt fortsätter Europa att köpa olja och gas i stor skala från Ryssland. Rysk energi flödar till Europa och i andra riktningen strömmar miljarder till Ryssland. Europa finansierar Ukrainas bödel, slaktaren i Moskva.

På kontinenten är beroendet av den ryska energin stort. 2021 kom 40 procent av EU:s gasleveranser från Ryssland.

I Tyskland har en huvudlös grön omställning satt sin tilltro till rysk naturgas samtidigt som man lagt ner fullt fungerande kärnkraft. Staffan Reveman, expert på energipolitik och verksam inom elintensiv industri i Tyskland sedan slutet på 1970-talet, skrev häromdagen i Dagens industri (den 3 april) att ”Den tyska gröna energiomställningen, ”energiewende”, bygger på att Tyskland under en lång övergångsfas kraftigt ska öka sin användning av naturgas – gas som enligt planerna skulle importeras från Ryssland.” Det gör det mycket svårt för Tyskland att klippa energibanden med Ryssland.

Andra länder har ett mer gynnsamt utgångsläge att avsluta den ryska energiimporten. Litauen har under flera år arbetat målmedvetet med att minska landets ryska energiberoende och gasimporten via förbindelsen Litauen-Belarus är nu lika med 0 MWh. "Från och med den här månaden – ingen mer rysk gas i Litauen", skrev landets president Gitanas Nausėda nyligen på Twitter (den 2 april).

Även Sverige hör till länderna som borde kunna avsluta den ryska energiimporten relativt omgående. Omkring åtta procent av Sveriges import av råolja kommer från Ryssland (Expressen den 9 mars). Importen av naturgas är försumbar.

Miljöpartiet och dess Lorentz Tovatt, ledamot i näringsutskottet och klimatpolitisk talesperson för MP, har krävt att Sverige ska stoppa all import av rysk gas och olja och att Sverige inte ska invänta ett gemensamt besked från EU utan gå före och visa ledarskap. Det har dock både Moderaterna och Socialdemokraterna motsatt sig, vilket framgick i söndagens SVT Agenda (den 3 april).

Importen av rysk energi till Sverige både kan och måste upphöra. Inte en endaste krona ska hamna i den ryska statskassan. Det är det enda rimliga. Det enda moraliskt försvarbara. Ju förr desto bättre.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons