Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Men kom igen nu Magnus Larsson!

Det viktiga är att komma till rätta med trygghetsfrågorna, inte att klanka ner på MP för att de samarbetar med SD.
Publicerad 6 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Magnus Larsson, centerpartistiskt kommunalråd Karlskrona.
Magnus Larsson, centerpartistiskt kommunalråd Karlskrona.Foto: Patric Söderström

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet i Karlskrona har gjort gemensam sak och förhandlat fram ett trygghetspaket för Karlskrona som de lägger fram på nästa kommunstyrelsesammanträde den 12 oktober.

De fyra föreslår att Karlskrona anställer åtta trygghetsvärdar, att fältgruppen fördubblas från fyra till åtta medarbetare och att pengar satsas på att rusta upp skolmiljöer. Upprinnelsen till nämndinitiativet är bland annat händelsen på skolgården i Rödeby där en flicka misshandlades och låg medvetslös en längre tid samt nyheten att knarkhandel sker öppet i Lyckeby.

Annons

”Rödebyhändelsen var väl droppen som fick bägaren att rinna över. Nu har det gått för långt”, sa sa oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) i tisdagens BLT.

Det uppseendeväckande är dock inte sakförslagen i sig utan vilka som samarbetar. Det är första gången i kommunstyrelsen som M, KD, SD och MP lägger fram ett gemensamt förslag som alla fyra partier skriver under på.

Centerpartisten Magnus Larsson som är med och styr Karlskrona är inte förtjust över oppositionens initiativ – som enligt honom utmålar Karlskrona som otryggt – och mest upprörd är han över att de lokala miljöpartisterna samarbetar med SD. ”Mycket anmärkningsvärt att MP går in och förhandlar med SD och t.o.m. sätter sina loggor på en gemensam överenskommelse”, skriver den lokala centerledaren på Twitter (den 5 oktober).

”Madeleine Norman gör rätt som sätter sakpolitiken i främsta rummet och lägger beröringsskräcken till SD åt sidan.”
Anders Gustafsson

Det är en kritik som lokala Miljöpartiet och deras gruppledare Madeleine Norman inte borde bry sig om. Norman gör rätt som sätter sakpolitiken i främsta rummet och lägger beröringsskräcken till SD åt sidan. Om lokala Miljöpartiet tycker det är en bra idé med trygghetsvärdar och fler fältarbetare vore det helt uppåt väggarna fel av partiet att avstå från förhandlingar och samarbete för att deras logga hamnar bredvid SD:s på ett pressmeddelande.

Om MP och SD kan finna samsyn i konkret politik ligger det i demokratins natur att de samarbetar för att få maximalt genomslag för sin politik. Ett sådant samarbete utgör inget hot mot demokratin utan är snarare ett prov på att demokratin fungerar. Vad annars ska väljarna ha sina folkvalda till om de gör allt i sin makt för att få igenom sin politik?

Svensk politik har alltför länge varit både fixerad och paralyserad av SD – ett parti man inte ska ta i ens med tång. Allt för mycket tid och energi har handlat om att vara emot SD för sakens skull och beskyllda meningsmotståndare för att dela SD:s samhällssyn. Konsekvenserna av detta har dels varit att samhällsproblem har förblivit olösta och att SD vuxit kraftigt i opinionen.

Övriga borgerliga partier har successivt insett det orimliga i att svensk politik ska formas efter syn på SD och inte på samsyn i sakpolitik. Det borde också Centerpartiet göra.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons