Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Nerbrand: Magdalena Andersson bör tagga ner

Hot om att polisanmäla meningsmotståndare för förtal hör inte hemma i svensk debatt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 juni 2023 • Uppdaterad 6 juni 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson behöver visa mera sans och vett.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson behöver visa mera sans och vett.Foto: Christine Olsson/TT

Arga Andersson. Det är ett epitet som Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson har fått.

Taskigt och misogynt tycker en del. Andra anser att det är en passande beskrivning av en makthavare som allmänt omvittnat inte håller tillbaka när hon blir upprörd.

Annons

Men nu har oppositionsledaren passerat det acceptablas gräns. Före en debatt i Aktuellt i onsdags kväll ska hon i SVT:s sminkrum ha sagt till Liberalernas ordförande Johan Pehrson att hon tänker polisanmäla L:s partisekreterare för förtal (Expressen 3/6).

Bakgrunden är att Gulan Avci har skrivit en debattartikel i Expressen (31/5) där hon påpekar det olämpliga i att riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) medverkade på en konferens i Malmö, där personer med nära kopplingar till terroristorganisationen Hamas deltog.

Det rimliga hade varit att den socialdemokratiska partiledningen hade avpolletterat Jamal El-Haj, som inte bara gick emot dess uppmaning att inte gå på konferensen utan även i efterhand verkar ha svårt att begripa det olämpliga. Han sitter i Sveriges riksdag, och dessutom i utrikesutskottet. Då kan man inte gulla med palestinska terrorister utan att det får rejäla konsekvenser. Han är ett säkerhetshot och det räcker inte att han tagit en paus från utrikesutskottet.

Till saken hör också att Magdalena Andersson använde oerhört hårt tonläge i vintras mot den dåvarande statssekreteraren på statsrådsberedningen, PM Nilsson, efter att han olagligt fiskat ål och ljugit om detta för myndigheterna. Han fick sedermera avgå.

Uppenbarligen använder Magdalena Andersson dubbla måttstockar. Och MYCKET STORA BOKSTÄVER när hon pratar.

Att Gulan Avci krävde att hon skulle städa rent framför den socialdemokratiska dörren är både logiskt och befogat. Men istället för att bemöta i sak väljer alltså den tidigare statsministern att hota en annan partiledare om att polisanmäla dennes partisekreterare för förtal. I alla fall om man får tro Liberalernas presschef Elin Olofsson, som var med på plats när det hände.

Detta, kära läsare, är oerhört.

Dels därför att kutymen är att svara i spalterna – Expressen hade med säkerhet tagit in en replik på Gulan Avcis debattartikel.

Dels därför att Gulan Avci inte förtalar någon i sin artikel.

Men framför allt: Ledaren för Sveriges överlägset största parti försöker tysta meningsmotståndare genom att hota med förtalsanmälan. I en tid då tonläget ofta når stratosfären är detta motsatsen till ansvarstagande, sans och vett.

”Ledaren för Sveriges överlägset största parti försöker tysta meningsmotståndare genom att hota med förtalsanmälan.”
Annons

Och om det är någon som ska anmälas så är det Expressens ansvariga utgivare, Klas Granström, och ingen annan.

Enligt svensk grundlag är det utgivaren som bär ansvaret för allt som trycks i tidningen, och det borde Magdalena känna till. Som juridikprofessorn Mårten Schultz skriver på Twitter: ”Jag kan inte för ett ögonblick tro att förra statsministern inte känner till att politikern ifråga naturligtvis inte har ett förtalsansvar för artiklar i Expressen. Om det här är sant handlar det om legal blackmail. Ett missbruk av juridiken.”

Mårten Schultz avslutar sin tråd med ”Oavsett vad som är sant stinker det här”.

Man kan bara hålla med.

Annons
Annons
Annons
Annons