Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Malin Lernfelt: Livet på landet tilltalar fler

Malin Lernfelt
Gästkrönika • Publicerad 22 december 2023
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Poppis leverne.
Poppis leverne.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allt fler människor med välbetalda jobb i storstäder väljer att arbeta på distans och leva ett bättre liv i en småstad eller på landet. Något som ger hela landet goda möjligheter att leva och utvecklas i framtiden.

Att hela landet ska leva är något som länge varit en önskedröm för många lokalpolitiker. Exakt hur detta ska gå till har dock varit lite oklart. I alla fall utan omfattande statliga investeringar i glesbygd och krav på att storstäderna håller sina mindre kusiner under armarna ständigt och jämt. Under ett sekel har flyttströmmarna nästan ensidigt gått från landsbygden och de mindre städerna till Stockholm och andra storstadsområden.

Annons

Men nu har något hänt. Pandemin tvingade fram en snabbare digitalisering och ledde till att distansarbete blev normaliserat och accepterat på ett helt annat sätt än tidigare. Även om många med arbetsuppgifter där man inte behöver vara fysiskt närvarande vid varje tidpunkt delvis återgått till att arbeta på plats, är kontorsnärvaron långt ifrån vad den var innan 2020. I SCB:s arbetskraftsundersökning från oktober 2023 svarade 40 procent av de sysselsatta att de utfört arbete hemifrån under mätveckan.

Med det ökade distansarbetet följer en markant utflyttning från storstäderna. Visserligen en trend som påbörjades redan för omkring 10 år sedan. Men nu går det allt snabbare och en stor del av utflyttningen från till exempel huvudstaden går inte som tidigare bara till kranskommuner, utan ut på landet och till mindre städer. Allt fler inser att livskvaliteten är högre när man kan lämna stress och trängsel bakom sig.

En aktuell rapport från myndigheten Tillväxtanalys med namnet “Work from home and big city out-migration before and after the pandemic” visar att jämfört med perioden innan pandemin har antalet personer som flyttar från kommuner med större städer till små städer/landsbygdskommuner i dag mer än fördubblats.

Rapporten pekar också på att en stor del av dem som nu lämnar citylivet bakom sig är välutbildade människor med höga inkomster. De arbetar ofta kvar vid sina arbetsplatser i storstaden men sköter huvuddelen av sina uppgifter på distans.

Något som innebär såväl ett ökat skatteunderlag i mindre kommuner som en förbättrad lokal ekonomisk utveckling. Plötsligt ser det ut som att frågan om hur hela Sverige ska leva håller på att få ett svar vilket är mycket glädjande.

Annons
Annons
Annons
Annons