Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lär av Abbes exempel

Vi får inte glömma bort de många exemplen på när invandringen gör Sverige till ett bättre land. I de lyckade exemplen finns också fröet till en flyktingpolitik som fungerar, är långsiktigt hållbar och, inte minst, som åtnjuter folkligt stöd.
Ledare • Publicerad 7 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Abbes Mejeri i Ronneby. Ägaren Abdulkarim Abbe Naes blev i år utsedd till Årets nyföretagare i Ronneby.
Abbes Mejeri i Ronneby. Ägaren Abdulkarim Abbe Naes blev i år utsedd till Årets nyföretagare i Ronneby.Foto: Charlotta Bäckström

Vet man inte vad man ska hitta på en föräldraledig dag i Blekinge kan man alltid åka till Per Brunnberg på Björketorps gård utanför Johannishus. Det har i alla fall jag gjort många gånger.

Förutom att Per gör god glass, tillverkad av gårdens mjölk och grädde, finns det inget som roar barn så mycket som djur – och kossor och kalvar finns det gott om hemma hos Per.

Annons

Det var också på Björketorp jag första gången träffade på Abdul ”Abbe” Karim-Naes som stod inne i Per Brunnbergs ombyggda lada och sålde ost och inlagda delikatesser.

”"Tio minuter senare hade jag med mig ett antal varianter av haloumi i en påse i min hand. ””
Anders Gustafsson

Vill du smaka? frågade Abbe ivrigt.

Tio minuter senare hade jag med mig ett antal varianter av haloumi i en påse i min hand. Abbe tillverkar inte bara god ost – han är också en skicklig försäljare, fick jag erfara.

Att Abdul Karim-Naes nu under hösten tilldelades utmärkelsen årets nyföretagare i Ronneby gör mig därför inte ett dugg förvånad.

Abbes familj har drivit lantbruk och mjölkproduktion med egen osttillverkning i Syrien sedan flera generationer. Och förutom sina stora kunskaper inom mejeriproduktion är han också utbildad veterinär. Hans fru, Armani Naes, som också är involverad i familjeföretaget är utbildad matematiklärare och studerar nu vid högskolan för att få lärarbehörighet i Sverige.

Från syrisk flykting i Sverige 2015 till årets nyföretagare 2022 är, minst sagt, imponerande.

Hjälpen från mjölkbonden, glassfabrikören och entreprenören Per Brunnberg ska nog inte underskattas. Abbes exempel visar prov på vikten av goda kontakter i det svenska samhället för en lyckad integration.

Sedan en tid tillbaka förs invandringsdebatten i moll.

Fokus, fullt förståeligt, har varit på de problem som en omfattande invandring i kombination med bristande integration har gett upphov till. Medan Sverige har varit fullt av välvilja har det saknats en plan för fungerande integration. Till slut brakade goda föresatsernas politik samman under sin egen tyngd.

På goda grunder och med bakgrund av att vi har en enorm integrationsskuld att betala av har migrationspolitiken successivt blivit mer restriktiv. Först 2015 – med MP och S. Sedan nu med Tidöavtalet.

Annons

Vi ska samtidigt inte glömma de många hederliga och strävsamma nysvenskar som verkligen gjort Sverige till sitt nya land och som gör Sverige till ett bättre land. Det är fullt av dem inom viktiga områden som vården, omsorgen, barnomsorgen, kollektivtrafiken, restaurangbranschen – och livsmedelsbranschen, som i Abbes fall.

Deras exempel är värda att hylla samtidigt som vi med klarsynthet ser misslyckanden med öppna ögon.

I de lyckade exemplen finns på sikt också fröet till att bygga upp en flykting- och integrationspolitik som faktiskt fungerar, är långsiktigt hållbar och, inte minst, som åtnjuter folkligt stöd.

I grunden har svenskarna en positiv inställning till invandringen – så länge den fungerar.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons