Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kvinnor ska inte hållas i handen av EU

En ny EU-lag som kräver könskvotering är ett hån mot kvinnor och en kraftig inskränkning av äganderätten.
Publicerad 10 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Blev inte Ursula von der Leyen EU-kommissionens ordförande på grund av sin kompetens?
Blev inte Ursula von der Leyen EU-kommissionens ordförande på grund av sin kompetens?Foto: Jean-Francois Badias

“Det här är en stor dag för kvinnor i Europa. Det är också en stor dag för företag. Mer mångfald betyder större tillväxt, mer innovation”, skriver EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på sociala medier.

Ministerrådet och Europaparlamentet kom den 7 juni fram till en överenskommelse som innebär att “det underrepresenterade könet” (oftast kvinnor) ska utgöra 40 procent av alla icke-verkställande styrelseledamöter i företag med fler anställda än 250 personer. Senast 2026 ska kvoten vara uppfylld.

Annons

Könskvotering har alltså blivit lag inom EU. Det är en inskränkning av äganderätten, och ett hån mot alla kvinnor.

I en svensk kontext är lagstiftning dessutom helt onödig. Sverige är redan ​​femte bäst i EU på en jämn könsfördelning i bolagsstyrelser. 39,9 procent av de icke verkställande styrelseledamöterna i de största börsbolagen är kvinnor. Detta har dessutom skett helt utan pekpinnar eller tvång.

Men dåliga beslut tycks allt oftare tas i de goda intentionernas namn. Paradoxalt nog hyllas kvoteringslagen av vissa som en “seger för jämställdheten”. Men säg mig vilken kvinna som skulle vilja få ett jobb i vetskapen att hon enbart sitter där på grund av sitt kön? Varför skulle inte kvinnor kunna nå toppositioner på egna meriter? Blev inte exempelvis von der Leyen EU-kommissionens ordförande på grund av sin kompetens?

Kvotering är djupt orättvist. Det baseras på att yttre attribut, som kön eller hudfärg, ska gå före kompetens. Vidare kan man fråga sig om inte det här är ett effektivt sätt att nedmontera demokratiska principer: folk placeras på maktpositioner - inte baserat på deras kvalifikationer - utan baserat på hur de ser ut.

I praktiken innebär lagen ett steg bort från meritokrati mot mer centralstyrning. Det är att frångå upplysningsideal och frihet. Det är kort och gott anti-liberal socialistisk identitetspolitik som EU-parlamentet nu vill tvinga alla EU-länder att underkasta sig.

”Varför skulle kvoteringslagstiftningen stanna vid bolagsstyrelser? ”
Emma Jaenson

Frågan är när det kommer tvingande EU-förslag på mångfaldskvotering i alla företag? När måste vi har en kvot för svarta, samer, funktionsnedsatta och transsexuella? Eller varför inte bara för olika åldrar? Sannolikt finns en förkrossande brist på 18-åringar i bolagsstyrelser. För att inte tala om alla olika könstillhörigheter.

Och varför skulle det stanna vid bolagsstyrelser? Det finns naturligtvis mängder av områden där könsfördelningen inte är 50/50: på universitet och högskolor, inom yrken som undersköterska eller industriarbetare, inom politiska partier eller inom media och public service.

Nej, detta är inte en bra dag för kvinnor. Och det är inte en bra dag för äganderätten, för meritokratin eller för friheten.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons