Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Kvinnofridsärenden ligger i stora högar på polisens skrivbord

Rättsväsendet måste prioritera kvinnofridsbrott i högre utsträckning och rättsväsendet behöver bättre verktyg för att komma åt gängens kommunikation, det säger åklagaren och riksdagskandidaten Paulina Brandberg i en intervju med ledarsidan. I dag besöker hon Blekinge.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 22 april 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Paulina Brandberg, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och riksdagskandidat för Liberalerna.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Paulina Brandberg är åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, utsedd till Årets svensk 2022 av tidskriften Fokus och numera också riksdagskandidat för riksdagens näst minsta parti, Liberalerna.

Du är en av Sveriges mest profilerade rättspolitiska debattörer. Varför engagerade du dig just i Liberalerna och inte i ett större parti där du, med din bakgrund, kanske hade varit garanterad en riksdagsplats?

Annons

– Jag känner mig helt hemma i partiets ideologi och sakpolitik och det var därför det självklara valet för mig, trots att det kanske finns andra partier som hade varit mer taktiska att välja om jag enbart hade varit ute efter en politisk karriär.

Mellan 1 januari och 30 mars sköts hela 18 personer ihjäl i Sverige. Förra veckan sköts en person ihjäl i Karlshamn. Hur ska vi få ett slut på det dödliga våldet?

– I dag är det alldeles för få brott i gängmiljö som klaras upp och här måste polis och åklagare få bättre verktyg så att fler kan lagföras. Samtidigt spelar det inte någon roll hur många vi låser in – det dödliga våldet kommer att fortsätta om vi inte stoppar gängens nyrekrytering.

Kan du vara lite mer konkret om vad som behövs?

– Framför allt behövs det bättre verktyg för att komma åt kriminellas kommunikation. Genom Encrochat fick vi ett facit på hur effektivt detta kan vara men i Sverige ligger vi fortfarande väldigt långt efter.

Påskhelgen blev mycket orolig med upplopp i flera städer. Vad behöver göras för att polisen ska få tillräckliga verktyg för att stävja dylika upplopp?

– Dels behöver polisen få de verktyg som krävs för att kunna stoppa våldsverkarna i ett tidigare skede, dels behöver vi få bättre förutsättningar att kunna lagföra våldsverkarna efter upploppen så att de kan få adekvata straff. Liberalerna har här föreslagit att polisen ska få använda paintball-liknande kulor med färg eller märk-DNA.

Tycker du det är självklart att Rasmus Paludan ska få tillstånd att genomföra sina koranbränningar?

– I en demokrati måste det även finnas utrymme för åsiktsyttringar som är stötande och trots att jag tycker riktigt illa om hans beteende tror jag att det är helt fel väg att gå att börja tumma på vår grundlagsstadgade yttrandefrihet genom att neka honom tillstånd.

Finns det anledning för riksdagspartierna att vara självkritiska med tanke på samhällsutvecklingen?

Annons

– Det finns det verkligen. Jag upplever det som att man har uppvisat en anmärkningsvärd senfärdighet. Det är först nu när vi ligger i topp i Europa i skjutvåldsstatistiken som man har börjat vakna och inse att något måste göras.

Jämte kampen mot gängen har du också ett stort engagemang för kvinnofridsfrågor och besöker under dagen kvinnojouren i Karlskrona. Vad är det viktigaste att göra för att öka kvinnors frihet och trygghet?

– För att våldsutsatta kvinnor ska våga vända sig till rättsväsendet måste de känna förtroende för att det de utsatts för kommer att utredas noggrant och skyndsamt. I dag gör resursbrist att dessa ärenden ligger i stora högar på polisers och åklagares skrivbord samtidigt som det ofta är ganska oerfarna poliser som utreder dem. Detta är inte att ta dessa kvinnors situation på allvar.

Till sist, klarar Liberalerna riksdagsspärren?

– Vi har väldigt mycket bra politik men tyvärr har vi haft svårt att nå ut med den eftersom det har varit så stor fokus på partiets interna processer. Nu tror och hoppas jag att vi under valrörelsen kommer att få väljarna att se vad vi står för och när vi lyckas med det är jag övertygad om att vi kommer att ta oss över spärren.

Annons
Annons
Annons
Annons