Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kristersson står på tröskeln till Rosenbad

En ny period i svensk politik står för dörren. Om bara Ulf Kristersson (M) klarar statsministeromröstningen.
Publicerad 13 oktober 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Ulf Kristersson (M) fick ytterligare två dagar på sig att avsluta regeringsförhandlingarna.
Ulf Kristersson (M) fick ytterligare två dagar på sig att avsluta regeringsförhandlingarna.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringsbildningen är "i princip helt klar”, meddelade M-ledaren Ulf Kristersson efter att ha träffat talmannen på onsdagen (den 12 oktober). Men eftersom det finns "några detaljer som vi vill reda ut” har han begärt – och fått – två extra dagar för fortsatta förhandlingar. En statsministeromröstning kan ske tidigast på måndag (17 oktober). Kristersson upprepade det han sagt under processen, "ingenting är klart förrän allting är klart”, fast med mindre darr på rösten än tidigare.

Källor i regeringsunderlaget bekräftar att de fyra partierna är överens på det stora hela. Något slags regeringsprogram kan läggas fram på fredag, efter att Kristersson träffat talmannen.

”Strålkastarljus kommer att sättas både på Sverigedemokraternas politiska krav och på deras roll gentemot regeringen.”
Joakim Broman
Annons

Med det börjar också en period av fokus på det politiska innehållet. Ulf Kristersson har gått till val på att ge Sverige en ny riktning i avgörande frågor, som han själv uttryckte det. Hur ska han göra det rent konkret och vilka reformer är prioriterade? Vad har de respektive partierna i regeringsunderlaget krävt och fått igenom i förhandlingarna?

Strålkastarljus kommer att sättas både på Sverigedemokraternas politiska krav och på deras roll gentemot regeringen. Vilka sakfrågor har de drivit och vad är deras anspråk på Moderaterna de kommande åren? Hur ser samarbetsformerna ut?

Även om sakpolitiken bör stå i fokus spelar det sistnämnda också roll för den kommande mandatperioden. SD har blivit största parti till höger och kommer att göra försök att befästa den positionen. Moderaterna får dock som regeringsbildare en plattform för och en chans att återerövra sin roll. Hur agerar SD:s mer radikala krafter om partiet sjunker tillbaka till 15 procent efter en period med Ulf Kristersson som statsminister?

Högerkanten innehåller vissa inneboende, latenta konflikter som kommer att visa sig de kommande åren. Regeringsunderlaget är inte så stabilt som de inblandade hade föredragit. Men om Ulf Kristersson bara kan bli statsminister på måndag har han klarat den första, snåriga biten. Det kommer att ge arbetsro åtminstone under en period, och en chans att förbättra både sitt eget läge och regeringsunderlagets. Centerpartiet ska byta partiledare, kanske politisk inriktning också, Socialdemokraterna brukar trivas dåligt i opposition och kan komma att ge regeringen en enklare resa än de flesta tror.

Det gäller bara, som sagt, att klara statsministeromröstningen. Ingenting är klart förrän allting är klart, och Kristersson är inte i Rosenbad förrän hela foten är genom dörren.

Joakim BromanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons