Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Kort straff för att begå övergrepp

Åklagaren menar att bordellfallet i Kristianstad påminner om människohandel.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Krönika • Publicerad 21 mars 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Marcus Palmgren

Domen har kommit i den bordellhärva som haft sitt centrum i Kristianstad. Den så kallade ”bordellmamman” från Sölvesborg har döms till grovt koppleri. Hon fick två år och åtta månader i fängelse. ”Bordellmamma”, förresten - det känns som en förlegad bild och ett förlegat uttryck. Det här är en brottslig person som kallblodigt utnyttjar andras utsatthet.

Åklagaren menar att de nio kvinnorna har levat under förhållanden som påminner om människohandel. Vid polisens razzia fanns det tecken på att folk bodde i lokalerna, och kvinnorna som jobbade på salongen utsattes för påtryckningar att sälja sex. ”Bordellmamman” (slavdrivaren) som är hemmahörande i Sölvesborg, har enligt förundersökningen tjänat ungefär 1,3 miljoner kronor på bordellen.

Annons

Globalt räknar man med att människohandel är en av de mest inkomstbringande grenarna av den organiserade brottsligheten. En rapport från FN visar att under 2019 uppdagades 275 offer för människohandel i Sverige, efter en mycket rask uppgång under hela 10-talet. 2020 rapporterades ungefär 195 fall. Det förekommer olika syften med handeln, men en av de allra största motiven är sexuell exploatering. Industrin lever av män som väljer att intala sig själv att det inte är så farligt, att de hjälper kvinnorna eller vad de nu inbillar sig för något. Men som på alla marknader gäller efterfrågan och utbud - om det inte finns någon efterfrågan skulle det inte heller finnas något utbud.

Två år och åtta månader är ett kort straff när man betänker den skada som den 54-åriga kvinnan har åsamkat andra människor. Det är bara att hoppas att hon får sitta hela strafftiden ut.

Annons
Annons
Annons
Annons