Kom igen Sjöstedt, lämna Lenin i skattedebatten

Ledare Artikeln publicerades
Vänsterpartiet har fundamentalt fel i fråga om värnskatten.
Foto: Alexander Zemlianichenko
Vänsterpartiet har fundamentalt fel i fråga om värnskatten.

Vänsterpartiet borde fatta att värnskatten är helt meningslös när det handlar om att dra in skattepengar till samhället. Att den avskaffas kommer på sikt att stärka de offentliga finanserna och därmed välfärden.

Att värnskatten ska komma att avskaffas får yttervänstern att ta till lipen och dra till med vänsterpopulism i skattedebatten.

På onsdagens debattsida i Aftonbladet tar vänsterledaren Jonas Sjöstedt till storsläggan och ställer avskaffandet av värnskatten mot det svåra ekonomiska läge som råder i många kommuner och landsting. ”Skattesänkningarna för välavlönade i storstäderna vältras över på neddragningar av välfärden över hela landet” (Aftonbladet den 12 juni).

Men Sjöstedt är dåligt påläst. Avskaffandet av värnskatten är inte en förlust för statskassan eller något hot mot välfärden.

Nu senast påpekade Åsa Hansson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, i forskningstidskriften Ekonomisk Debatt följande: ”Höga marginalskatter på arbete minskar även drivkraften att anstränga sig och har skadliga samhällsekonomiska verkningar. En rad studier har kommit fram till att ett borttagande av värnskatten skulle vara självfinansierande, dvs inte ge upphov till lägre skatteintäkter, eftersom ökningen av skattebasen skulle kompensera för sänkningen av skattesatsen” (Ekonomisk Debatt nummer 4 2019).

Hansson är dock försiktig i överkant. För flera forskare menar inte enbart att ett avskaffande av värnskatten skulle vara självfinansierande utan att det i själva verket skulle innebära en vinst för statskassan.

I en nyligen publicerad rapport från Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi, ”Skillnad på marginalen – en ESO-rapport om reformerad inkomstbeskattning”, konstaterade två av Sveriges främsta forskare på skatteområdet, Spencer Bastani och Håkan Selin, att ”skatteintäkterna kan öka om man sänker marginalskatten för höginkomsttagare, vilket innebär att det finns mer att omfördela till dem som har det sämst.”

De höga skatterna på arbetsinkomster är så höga att staten förlorar skatteintäkter. Sverige befinner sig på fel sida i den så kallade Lafferkurvan vilket betyder att än högre marginalskatter leder till minskade skatteintäkter. För några år sedan menade nationalekonomen Jacob Lundberg att ett avskaffande av värnskatten skulle öka skatteintäkterna med tre miljarder kronor. Tre miljarder kronor motsvarar på ett ungefär kostnaden för att anställa cirka 7 000 nyexaminerade poliser.

Men vad spelar det roll vad forskare och experter säger?

Det är inte omsorgen för välfärden som motiverar de skyhöga skatterna på arbetsinkomster i Sverige. Nej, skatten motiveras av att man från vänsterns sida vill bekämpa rikedom, flit och ansträngning. Om läkare, jurister, företagare, ingenjörer och entreprenörer blir fattigare blir ju samhället, statistiskt sett mer jämlikt!

Det vore en välgärning för hela skattedebatten om vänstern kunde lämna Vladimir Lenin i skattedebatten. Företagare, entreprenörer, experter, nyckelkompetens och forskare är inget hot mot välfärden. Nej, framgångsrika företag och löntagare är en förutsättning för vårt välstånd och vår välfärd. Det är en usel strategi för ett land med höga välfärdsambitioner att bekämpa rikedom.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.