Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alfons Carlsson: Katastrofen för Biden höjer spänningen inför valet

President Biden gjorde en katastrofinsats i debatten under natten till fredagen. Framtiden för Demokraterna och USA är mer osäker än på länge.
Alfons CarlssonSkicka e-post
Publicerad 28 juni 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bidens dåliga insats i nattens debatt har lämnat en dålig smak i munnen på demokraterna.
Bidens dåliga insats i nattens debatt har lämnat en dålig smak i munnen på demokraterna.Foto: Gerald Herbert

Golfskryt, mummel och en förvånansvärt lugn expresident. USA:s presidentvalsdebatt den 27 juni blev en total katastrof för Joe Biden. Hans kompetens ifrågasätts starkt, även inom hans eget parti, efter en svag och ofullkomlig insats. Mellan mummel och tankemissar så kom tveksamma uttalanden samt barnsliga påhopp. Bidens insats har starkt försvagat hans förtroende inom demokraterna.

Joe Biden och Donald Trump verkar ha anammat varandras retorik. Biden kallade Trump för en “sucker” och en “looser”. Han anklagade även honom för att ha vänstrat med en porrstjärna under fruns graviditet och skröt om sitt golfhandikapp, rapporterar CNN. Sådan retorik är vi vana vid att höra från det andra hållet, men det var en förvånansvärd avsaknad av svar och kaxiga brasklappar tillbaka. Istället verkar Trump försökt vara den rimliga och sakliga politikern i rummet. Det är inte konstigt att Trump har en ny retorik, han behöver få upp sitt förtroende som pålitlig efter sina åtal och vårens rättegång.

Annons

Bidens dåliga insats har lämnat en dålig smak i munnen på demokraterna. Förtroendet som Biden desperat behövde har sjunkit, och röster inom demokraterna börjar spekulera om han verkligen är den rätta kandidaten. Vicepresidenten Kamala Harris kanske kan framstå som en självklar ersättare, men reservationerna är många inom demokraterna och populariteten låg, säger Andreas Utterström till Dagens Nyheter.

Det är inte troligt att Biden tvingas att lämna sin kandidatur. Demokraterna har redan valt Biden med överväldigande majoritet i primärvalen och sådana val är svåra att ändra på, särskilt om förtroendet för interndemokratin ska förvaltas väl. Men det kommer förmodligen att övervägas, vilket splittrar Demokraterna.

Om Biden vinner lär vi behöva stå ut med en kandidat som i Sverige redan hade varit pensionär i cirka 15 år och som inte blir skarpare med åren. Vinner Trump får USA en president som är oklar i sina utrikespolitiska avsikter och som har lågt förtroende för konstitutionen. De båda administrationerna skiljer sig skarpt åt, men ingen av dem blir särskilt bra.

Presidentvalet den femte november är en vändpunkt för USA, vem som än vinner. Kommer Republikanerna acceptera förlusten om Demokraterna vinner, eller kommer en reaktion likt stormningen av Kapitolium? Oavsett resultat lär starka reaktioner yttras av motståndaren, och en osäker framtid för det land som alltid tidigare setts som demokratins beskyddare.

Alfons Carlsson

Alfons praktiserar på BLT:s ledarsida

Annons
Annons
Annons
Annons