Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karlshamn visar på kurage som ställer in

Karlshamns kommun föregår med gott exempel exempel när de ställer in. Vi får hoppas att fler följer Karlshamns exempel.
Publicerad 10 november 2022 • Uppdaterad 11 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Nina Rung grundare av Huskurage.
Nina Rung grundare av Huskurage.Foto: Johan Nilsson/TT

Under torsdagen skulle Nina Rung ha föreläst i Karlshamn. Men föreläsningen ställdes in med kort varsel.

“Jag har efter dialog med Karlshamnsbostäder tagit beslutet att avboka föreläsningen på grund av de tveksamheter kring Huskurage som framkommit i media den senaste tiden”, sade kommundirektör Daniel Wäppling i ett pressmeddelande.

Annons

Det inställda framträdandet är faktiskt glädjande nyheter.

Konceptet ”Huskurage” grundades av Nina Rung som beskrivs som “genusvetare, kriminolog och utsedd barnrättsexpert” (Huskurage den 10 november) – trots att hon enbart tagit 15 poäng i kriminologi på masternivå utöver några kurser i genusvetenskap, statsvetenskap och kriminologi på grundnivå (Kvartal den 25 oktober). Medgrundare är även maken Peter Rung, känd från bland annat dokusåpan Big brother.

”Det finns en industri där kändisar med rätt åsikter bjuds in av media, kommuner och regioner.”
Emma Jaenson

Men i en artikel i Kvartal (den 3 november) granskas metoden.

Idén med Huskurage är att andra hyresgäster ska knacka på hos grannen om man misstänker att det förekommer våld. Tanken är då att våldet ska avta när våldsverkaren blir avbruten.

Metoden har tidigare fått stark kritik i DN (den 18 november 2018) där det beskrivs att “forskning och kvinnojourernas långa erfarenhet visar nämligen att denna typ av ingripanden är fel och i vissa fall farliga”.

Efter två granskningar av Brottsförebyggande rådet (Brå) konstateras också att Huskurage inte är någon framgångssaga och att inga långtgående slutsatser kan dras av studien. Bland annat konstaterar Sara Waller Skoog, som ledde Brå-utredningen, att “dessa resultat innebär inte […] att vi drar slutsatsen att Huskurage ökar människors benägenhet att ingripa. Vi vet bara vad de som svarat anser”.

Men notan för skattebetalarna har varit hög.

Två Brå-utredningar, inklusive Gävle kommuns kostnad för att implementera Huskurage landade på närmare en miljon kronor.

Enligt Kvartal håvade makarna Rung under 2019 in 75 000 för en föreläsning på Gotland. Karlshamnsbostäder pungade ut 32 600 kronor för deras bok ”Huskurage: från oro till omtanke” och i Umeå fick de 114 000 kronor för boken.

En lukrativ verksamhet med andra ord – till synes bygd på uppblåsta meriter och en ifrågasatt metod.

Annons

Det finns en industri där människor med ”rätt åsikter” bjuds in av media, kommuner och regioner som “experter” för att saluföra (ofta) helt hemmasnickrade teorier.

Det här fenomenet kommer inte att försvinna i en handvändning så länge offentligheten är alltför frikostiga med våra gemensamma pengar. Karlshamns kommun föregår nu med gott exempel. Vi får hoppas att fler följer deras exempel.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons