Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Kan någon ansvarig åtminstone säga förlåt?

Aftonbladets reportage om hur ”lantisheroinet” oxycontin håller ett dödsgrepp om Karlshamn är hjärtskärande läsning.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 januari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Omkring tio dödsfall i Karlshamn de senaste åren koppar polisen till drogen Oxycontin.
Omkring tio dödsfall i Karlshamn de senaste åren koppar polisen till drogen Oxycontin.Foto: Karolin Engman

Det nya året är ännu bara några dagar gammalt men Aftonbladet har redan hunnit med att publicera ett reportage som kommer att framstå som ett av de starkaste och mest hjärtskärande när det blir dags att summera 2023: ”Lantisheroinets” dödsgrepp om Karlshamn.

”Det är så obehagligt att se honom i ögonen och känna att det här är inte min bror”, berättar Karlshamnstjejen Rebecka Saegebrecht om sin bror som missbrukat oxycontin, men som nu är på behandlingshem (Aftonbladet den 2 januari).

Annons

Oxycontin kallas i USA för ”lantisheroin” och har spelat en huvudroll i den opioidkris som pågått i decennier i landet i väster.

I Karlshamn stötte polisen för första gången på drogen 2015.

Polisen bedömer i dag att det finns ett hundratal oxy-missbrukare i Karlshamn – och att det har skett omkring tio dödsfall de senaste åren som polisen kopplar till drogen.

Den 23-årige man som i våras sköts till döds i ett parkeringsgarage missbrukade oxycontin – och var nära vän med Rebeckas Saegebrechts bror.

”Så varför har de inte stoppats, frågar Adam Westin polisen Mattias Danielsson.”
Anders Gustafsson

”Vi blev medvetna om att det kom in dessa väldigt starka preparat från östra Europa, bland annat via Polenfärjan. Sedan dess har vi sett en allt större mängd. Nu är det uppe på en ganska hög nivå när vi gör husrannsakningar och sånt. Vi kan hitta hundratals tabletter hos de som säljer”, säger gruppchefen Mattias Danielsson på polisen till Aftonbladet.

Polisen har dessutom tydliga indikationer på att oxycontinet förekommer på högstadieskolor i Karlshamns kommun.

Enligt reportaget har polisen en tydlig bild av vilka som styr försäljningen av oxycontin i Karlshamnsområdet. Det rör sig om ett fåtal huvudaktörer som har förgreningar till Malmö.

Så varför har de inte stoppats, frågar reportern Adam Westin polisen Mattias Danielsson.

”Det är en bra fråga”, får reportern till svar och Mattias Danielsson fortsätter lite längre fram: ”Man får lita på att det finns enheter som jobbar mot det högre ledet. Just nu är Sverige lite mörkt, med tanke på gängskjutningar, sprängningar och sånt. Och då används ju stora resurser där”.

Ett snäpp upp i hierarkin, från polisregion Syd, får Aftonbladet inga svar alls – trots påstötningar.

Annons

Det låter nästan som att Karlshamn lämnats åt sitt öde av rättsstaten Sverige när det gäller kampen mot oxycontinet: andra problem på andra ställen har högre prioritet.

Rebecka Saegebrecht startade förra året en namninsamling för att stoppa oxycontinet i Karlshamn. ”Jag kan inte längre acceptera hur det bara fortsätter att eskalera och poliserna kan inte göra något (sic!). Jag vill inte längre se fler unga människor hamna där, inte heller vill jag se familjer drabbas av detta.”

De som har makten inom politiken och polismyndigheten har en skyldighet att lyssna: att avsätta de resurser som krävs för att sätta dit dem som står bakom försäljningen. Och för en gångs skull kanske man kunde höra någon ansvarig åtminstone säga förlåt för att Sverige har låtit detta ske.

Annons
Annons
Annons
Annons