Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Internetdöden visar faran med ett centraliserat internet

Vad tisdagens internetdöd visar är problemen med ett centraliserat internet. Vi är helt beroende av ett fåtal företag för att vårt vardagsliv ska fungera.
Publicerad 5 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Vår övertro till tekniken är dessutom extra farlig i tider när ett fåtal företag har monopol på marknaden.
Vår övertro till tekniken är dessutom extra farlig i tider när ett fåtal företag har monopol på marknaden.Foto: Gorm, Kallestad

Vid 16-tiden under tisdagen låg en stor del av internet i mörker. Flera hemsidor blev oåtkomliga. Det var sidan Cloudflare (nej, det är inte konstigt om du aldrig hört namnet tidigare) som hade problem. Cloudflare är ett standardprogram som administrerar över 16 miljoner hemsidor (BLT den 3 juli) och som bidrar till att optimera hemsidor på olika sätt. Men fungerar inte Cloudflare, fungerar exempelvis inte Sveriges Radio, Aftonbladet eller Göteborgs-Posten, som samtliga låg nere.

När Cloudflare gick ner, dog en stor del av internet. Även om detta enbart skedde under en kort period, var det påtagligt vilka potentiellt stora problem som skulle uppstå om sidan inte började fungera igen. Ironiskt nog låg även hemsidan “DownDetector” nere, som används för att kolla om hemsidor är nere, eftersom även den använder sig av Cloudflare.

Annons

Vad tisdagens internetdöd visar är problemen med ett centraliserat internet. I dag är vi helt beroende av att ett fåtal företag för att vårt vardagsliv ska fungera: företag som Google, Amazon, Visa och Mastercard - och Cloudflare, som krävs för att vi ska kunna föra över pengar från banken, tanka, köpa tågbiljetter, köpa mat och betala räkningar. Och ni som använder er av betaltjänsten Swish, hur ofta slutar inte den fungera? Det händer ju var och varannan dag. Även om problemen sannolikt inte kommer vara bestående är det här kritisk infrastruktur det handlar om. Om det hade varit ett nationellt krisläge är det SR vi vänder oss till. Om SR är beroende av det amerikanska företaget Cloudflare för att kunna fungera, hur väl rustade för en kris är vi då?

Kanske har du också märkt att sidor under de senaste åren har plockats ner eller att människor har blockats från Facebook? Detta handlar naturligtvis inte enbart om att Facebook tycker att det är så trevligt med censur. Nej, snarare handlar det om att svenska staten, EU och USA kan hota med att begränsa internet om inte Facebook ser till att rensa bort oönskat material. Det behövs alltså ingen lagstiftning, det räcker med hotet om lagstiftning. Men det är också ett exempel på effekterna av centraliseringen av internet. Vi har väldigt lite möjlighet att påverka och stater har väldigt stor möjlighet att påverka. Att marknaden nu består av ett fåtal företag som i princip är internet, underlättar naturligtvis för statlig styrning av internet.

Vår övertro till tekniken är dessutom extra farlig i tider när ett fåtal företag har monopol på marknaden. Det är vanliga människor som sitter bakom spakarna. Människor begår misstag och drivs av egenintresse. Vi är i praktiken beroende av ett fåtal program, företag och personer, och att dessa ska fungera och sköta sig. Visa eller Mastercard kan blocka dig från sina betaltjänster, vår regering kan bidra till censur på Facebook och Cloudflare kan bevisligen få omfattande problem vilket gör att vi inte får tillgång till SR.

Vad vi borde ta till oss är att samhällskritiska tjänster inte borde förlita sig på ett enda program eller företag för att fungera. Inte heller borde vi ha en sådan övertro till att de tekniska systemen kommer att fortsätta fungera i all evighet.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons