Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Inte ens mormors knä är fredat från genusvetarnas korståg

Trösklarna för vad man utsätter barn för borde rimligtvis vara högre inom skolans värld.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 25 augusti 2022
Emma Jaenson
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Men även normbrytarna, som debattören Nina Rung, vill så klart ha normer.
Men även normbrytarna, som debattören Nina Rung, vill så klart ha normer.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I en artikel i Gotlands Allehanda (21 augusti 2022) ger genusvetaren och kriminologen Nina Rung en rad tips till vuxna inför barnens skolstart. Bland annat ska man aldrig “be barnet pussa/krama/sitta i någons knä. Inte ens mormors.”

Nej, barn ska inte uppmuntras att pussa mormor, eftersom det kan leda till att barnet inte lär sig i samtycke.

Annons

Utgångspunkten till uppmaningarna är den nya läroplanen som infördes i skolan från och med 1 juli. Där har sexualundervisningen bytt namn till “Sexualitet, samtycke och relationer” vilken ska integreras i alla ämnen i skolan och läras ut av alla lärare.

I den nya sexualundervisning finns exempelvis ett ökat fokus på hedersrelaterat våld, vilket är välkommet. Men på Skolverkets hemsida går även att läsa att alla som arbetar inom skolan ska utgå från “ett demokratiskt och normmedvetet förhållningssätt”. Det nya ämnet ska beröra bland annat sådant som “hur normer kring kön och relationer uttrycks i reklambilder och media eller hur lagstiftningen kring dessa frågor ser ut i Sverige i dag.” Eleverna ska också bland annat bli medvetna om “de normer och värden som styr oss i dag”.

I de videor på Skolverkets hemsida, som ska användas som material till lärare, talas det om identitet och om att normer ska brytas. Under en biologilektion instruerar läraren sina eleverna att fundera över en norm som de kan bryta hos sig själva.

Ingen norm är nämligen för stor eller för liten för genusaktivisterna att ge sig på.

Ja, inte ens mormors knä är fredat från genusvetarnas normbrytande korståg.

”Finns inte risk att personer som ständigt uppmanas att ifrågasätta sin identitet blir oerhört osäkra individer?”
Emma Jaenson

Men även normbrytarna vill så klart ha normer. De vill bara ersätta nutida normer med andra normer: sina normer. De påpekar som bekant ofta hur män ska bete sig, och inte bete sig eller kräver normer för hur vuxna ska behandla barn. Det är bara att dessa normer är i enlighet med deras ideologiska övertygelse.

Och det är en politisk ideologi, inte vetenskap, som nu ska läras ut i skolan.

Man kan fråga sig vad för barn som formas med de här uppfordringarna? Finns inte risk att personer som ständigt uppmanas att ifrågasätta sin identitet blir oerhört osäkra individer?

Trösklarna för vad man utsätter barn för borde rimligtvis vara högre inom skolans värld, eftersom vi har skolplikt. Det finns inga studier på vad de genusvetenskapliga teorier som nu lärs ut i skolan har för effekt på barn och unga. Föräldrar får så klart lära sina barn precis vad de vill. Men ska skolan lära ut politiska trender? Och är en majoritet av svenska folket för att lära barn att ifrågasätta sin identitet och sitt kön? Sannolikt inte.

Det är dock talande att inte ens en så marginell – och så mysig företeelse – som att sitta i mormors knä är fredad.

Annons
Annons
Annons
Annons