Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ingen ungdom skulle behöva vara utan jobb

Även de födda på 00-talet behöver tänka i nya och annorlunda banor
Publicerad 6 februari 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Dessa tjejer på Jacobsskolan i Hässleholm har valt ett yrkesförberedande program.
Dessa tjejer på Jacobsskolan i Hässleholm har valt ett yrkesförberedande program.Foto: Simon Rehnström

Är du ung och orolig för att inte hitta något jobb i framtiden? Det behöver du egentligen inte vara. Stora sektorer av samhället har omfattande rekryteringsbehov. Över hälften av företagen i Blekinge anger i dag att de är i behov av nya medarbetare med gymnasial yrkesutbildning. Det ser likadant ut över hela Sverige, i så vitt skilda branscher som samhällsbyggnad, besöksnäring, i fordonsbranschen och inom offentlig sektor.

Industriföretagen i Sölvesborg och Bromölla rekrytera 500 personer för att klara sin produktion över kommande år. I hela Blekinge är siffran tio gånger så hög, 5000 personer fram till 2028.

Annons

Problemet är, vilket det har varit länge, att ungdomar väljer bort yrkesprogrammen på gymnasiet. Detta trots att de ger störst chans till jobb direkt, med möjlighet till bra karriär och en god ingångslön. Detta är en trend som varit synlig hela 00-talet. Många regeringar har försökt att komma åt problemet. Dels genom att ta bort de högskoleförberedande bitarna i gymnasieprogrammen och göra dem till extraval. Detta för att koncentrera programmen för de som inte vill läsa vidare. Sen har man gått andra vägen, att göra dem högskoleförberedande för att de ska bli mer attraktiva. Inget har hjälpt.

”Problemet är att ungdomar väljer bort yrkesprogrammen på gymnasiet.”

I det långa loppet verkar bristen på kompetens hindrande på ekonomin och på Sveriges konkurrenskraft. Sverige är ett exportberoende land, vars välstånd kommer ur industrin. Till detta ska läggas att Sverige har samma problem som övriga västvärlden, att allt färre ska försörja allt fler.

Varje ungdom vill så klart välja sin egen bana i livet. Samtidigt kan vi inte blunda för att det bygger upp ett större kollektivt problem när allt för få väljer de utbildningsspår som samhället faktiskt efterfrågar för att kunna producera varor och tjänster.

Då måste arbetsgivarna till slut anställa arbetskraft som inte har riktigt rätt kompetens, men som är villiga att lära sig. Det kan vara en lösning på problemet, men är också en rejäl omväg ut på arbetsmarknaden och kan vara kostsamt.

Sanningen är att ingen ungdom i Sverige skulle behöva gå utan jobb. Men då får man, även som ungdom, våga tänka i lite annorlunda och nya banor.

Här är programmen som enligt Svenskt Näringsliv ger högst jobbchanser:

1. Industritekniska programmet i Karlskrona

2. VVS- och fastighetsprogrammet i Karlskrona

3. Fordons- och transportprogrammet i Karlshamn

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons