Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Inga applåder för kulturcheckar

Förslag att införa kulturcheckar är ett märkligt sätt för att få människor mer intresserade av kultur.
Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Publicerad 3 oktober 2021
Mimmie Björnsdotter Grönkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Samtidigt som salongerna återigen fylls med publik presenterades en utredning om hur kulturlivet ska återstartas.
Samtidigt som salongerna återigen fylls med publik presenterades en utredning om hur kulturlivet ska återstartas.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lyfta restriktioner skakar nu liv i ett slumrande kulturliv. Publiken rusar tillbaka till scenerna, på Malmö Opera såldes 14 000 biljetter på en dag när de fick besked och kunde släppa ytterligare biljetter till höstens föreställningar (SvD 30/9). Det är tydligt att vi är många som längtat efter att ta del av kulturupplevelser utanför hemmets trygga vrå.

Med perfekt tajming valsade utredaren Linda Zachrison in, för att lämna över sitt betänkande till kulturminister Amanda Lind (MP). Att kulturen drabbats hårt av pandemin har knappast gått någon förbi. Därför tillsatte regeringen i fjol en utredning om hur kulturen skulle återstartas, och komma stärkt ur kristiden.

”Staten tar in medborgarnas pengar, låter några kronor försvinna i administration, och ger sen tillbaka dem med ett krav på hur de ska spenderas.”
Mimmie Björnsdotter Grönkvist
Annons

Nu är den alltså färdig, en rad kulturpolitiska förslag ligger på bordet. Regeringen tar varje givet tillfälle att stoltsera med nästa års historiskt stora kulturbudget, så utrymme för satsningar finns. En del förslag är en ompaketering av pandemipolitiken, krisstipendier får byta namn och bli återstartsstipendier. Mer permanenta höjningar av anslag och stipendiemedel föreslås också, tillsammans med satsningar på digitalisering och kulturskolan.

Ett förslag som sticker ut mer är att skapa en statlig stiftelse som ska matcha näringslivets satsningar på kultur, att vilja locka fram fler alternativ till statlig finansiering är rätt tänkt. Mest uppmärksammat har dock förslaget att införa kulturcheckar blivit. De ska ha ett värde på 150 kronor, och delas ut till varje medborgare som får spendera sin check efter eget tycke och smak.

I ljuset av den oroväckande rapport Myndigheten för kulturanalys släppte i somras, som varnade för en reell risk att politisk styrning gör svensk kultur ofri, kan förslaget kännas välkommet. Medborgarna får makten, i stället för att den koncentreras hos politiker och byråkrater. Glöm då inte att checkarna är skattefinansierade.

Staten tar in medborgarnas pengar, låter några kronor försvinna i administration, och ger sen tillbaka dem med ett krav på hur de ska spenderas. En skattesänkning som ger mer pengar i plånboken – som många nog gärna spenderar på kultur – vore mer välkommet.

Virrigare blir det av att alla inte ens kan förvänta sig att få sin check, då förslaget är underfinansierat. 585 miljoner föreslår utredningen ska avsättas, för att sen konstatera att med ett värde på 150 kronor skulle det räcka till knappt hälften av alla svenskar över 18 år. Vissa kommer att bli utan. Hur ska det avgöras? Först till kvarn eller Amanda Lind som drar namn ur en enorm statlig tombola? Oklart värre. Förslaget förtjänar verkligen inga stående ovationer.

Annons
Annons
Annons
Annons