Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: I Olofström lever det gamla Brukssverige kvar

Tappet till trots är Morgan Bengtsson en av få socialdemokratiska kommunpolitiker i det tidigare så röda Blekinge som ser ut att ha en möjlighet att styra i sin kommun.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 13 september 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Morgan Bengtsson lär fortsätta styra i Olofström – trots partiets tillbakagång.
Morgan Bengtsson lär fortsätta styra i Olofström – trots partiets tillbakagång.Foto: Lena Ehring

Decennierna efter andra världskrigets slut fram till 1970-talet var en guldålder för de svenska bruksorterna, alla småsamhällen runtom i Sverige som vuxit fram kring en dominerande industri.

Bruken var en stabil arbetsgivare och snabb löneutveckling, växande välfärd och förmånliga lån för husbyggande gjorde livet bra för löntagarna. På bruken växte sig facken starka och blev en maktbas för Socialdemokraterna som dominerade det politiska livet. I det centralt belägna folkets hus fattades de avgörande besluten – och när man inte sammanträdde bjöds det på dans eller folkbildning.

Annons

Men säg den sommar som varar för evigt. Oljekrisen på 1970-talet ledde till en industrikris. Nittiotalskrisen blev för många bruksorter dödsstöten. Med allt mer mördande global konkurrens hade många gamla bruksföretag svårt att hävda sig.

”Världen utanför må förändras dramatiskt men i Olofström lever det gamla Brukssverige kvar Frågan är bara hur länge till..”
Anders Gustafsson

Den här utvecklingen har präglat stora delar av Sverige med några få undantag. Ett sådant är Olofström. En bit av det gamla Brukssverige som överlevt mot alla odds.

I Blekinges minsta kommun med 13 000 invånare finns länets största privata arbetsgivare. På Olofströmsverken arbetar cirka 2 500 anställda. Det är smått fantastiskt.

Och i Olofström har också Socialdemokraterna behållit en unikt stark ställning.

Historiskt sett har det varit mer regel än undantag att Socialdemokraterna har haft egen majoritet. Ett förhållande som rådde så sent som mandatperioden 2014-2018.

När Sara Rudolfsson under förnedrande former tvingades bort som kommunalråd 2019 var ett av de angivna skälen att S hade tappat den egna majoriteten.

Söndagens valresultat var ingen valsuccé för S i Olofström och Rudolfssons efterträdare Morgan Bengtsson. Partiet tappar fyra procentenheter och är nu nere på 19 mandat – lika många, eller få, som Moderaterna och Sverigedemokraterna har tillsammans. Det betyder ändå att S har ett väljarstöd på 38 procent.

SD går starkt framåt men framgångarna kan knappast tillskrivas partiet lokalt. Rekordresultatet sker trots att SD har haft en låg profil i kommunen under mandatperioden med mängder av avhopp bland partiets förtroendevalda. Senast i våras skakades partiet av en skandal när fullmäktigeledamoten Willy Salomonsson avslöjades ha gett uttryck för prorysk propaganda och andra tokigheter.

Tappet till trots är Morgan Bengtsson en av få socialdemokratiska kommunpolitiker i det tidigare så röda Blekinge som ser ut att ha en möjlighet att styra i sin kommun. Att Rolf Jönsson och Centerpartiet, som har en vågmästarroll, skulle acceptera ett samarbete med SD får ses som en högoddsare.

Världen utanför må förändras dramatiskt men i Olofström lever det gamla Brukssverige kvar. Frågan är bara hur länge till.

Annons
Annons
Annons
Annons