Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

I Europa utgår all makt från folket - och från dig

Den som inte använder sin röst kan heller inte sitta på läktaren och klaga.
EU-valet • Publicerad 8 juni 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Marcus Palmgren

Tycker du att demokrati är det bästa styrelseskicket? Eller skulle du föredra ett expertstyre, eller till och med en stark autokrat? Märkliga frågor att ställa, kan tyckas. Men det är precis vad tre statsvetare har frågat svenska väljare, med ytterligt intressanta och tankeväckande resultat. Svaren redogjordes i DN den 30 maj. Mer om det lite senare.

I morgon går Sverige och resten av EU till val. I en demokrati utgår all makt från folket och i en demokrati förutsätts det att folket faktiskt vill ha makt. Detta utifrån föreställningen, att ett folkstyre är åtråvärt, att man som individ inte är en undersåte och inte ska överlåta sitt öde åt andra. Högtravande? Kanske det. Men i detta EU-val finns det god anledning att minnas varför valurnan ska fyllas av just din röst.

”I en demokrati utgår all makt från folket och i en demokrati förutsätts det att folket faktiskt vill ha makt.”
Annons

EU befinner sig i det svåraste läget sedan 1945. Vi har ett fullskaligt krig på kontinenten, och vårt grannland, till ytan världens största, styrs numera av en diktator som göder dolkstötsledgender och revanschism hos sitt folk. Josef Stalin har återupprättats, och som historikern Peter Englund skrev i DN häromdagen, att kritisera den epoken är numera verboten.

Kan vi inte uppamma några bättre argument för att gå och rösta, undrar du. Men vi har svårt att fundera ut något mer slående och angeläget argument. En demokrati, och skyddet mot totalitära stater av diverse slag handlar inte främst om att bygga murar, som SD hävdar, eller lägga ut taggtråd. Skyddet bärs av oss alla. Den som inte bryr sig om att rösta kan sedan heller inte sedan sitta på läktaren och klaga om något går snett. Det är den bistra sanningen.

”Den som inte bryr sig om att rösta kan sedan heller inte sedan sitta på läktaren och klaga om något går snett.”

2019 hade Sverige ett relativt högt valdeltagande i EU-valet: 55 procent. Men det borde vara fler. Detta val spås att förskjuta makten kraftigare åt höger i EU-parlamentet än någonsin tidigare. Det liberala blocket i mitten sitter illa till, om man ska tro prognoserna. Om det liberala blocket försvagas kraftigt, försämras också möjligheten till uppgörelser, och de splittrande tendenserna förstärks. Det är en reell fara.

Hur var det nu med den där undersökningen, då? De svarande fick tycka till om tre påståenden:

om demokrati är det bästa styrelseskicket,

om experter kan lösa samhällsproblemen bäst

om en auktoritär stark ledare kan lösa samhällsproblemen bäst

I siffrorna nedan ingår de som svarat ”instämmer helt” eller ”instämmer delvis”:

I snitt instämde 87 procent helt eller delvis i att demokrati är bäst. 55 procent tyckte att expertstyre i vissa frågor helt eller delvis är bäst - i synnerhet frågor som splittrar, som klimatet och migrationen. 20 procent tyckte helt eller delvis att autokrati var att föredra. Statistiskt sett alltså var femte vuxen person du möter ute på gatan. Då utgår ju så klart alla i från att den starke ledaren skulle stötta just deras syn på saker och ting.

Miljöpartister och sverigedemokrater är mer böjda att lita till icke-folkvalda. 34 procent av de som röstar SD instämmer helt eller delvis i påståendet att ”en stark ledare, som inte behöver ta hänsyn till folkvalda politikers beslut, är bättre på att lösa dagens samhällsproblem”. 71 procent av miljöpartisterna instämde i påståendet att ”experter, som inte behöver ta hänsyn till folkvalda politikers beslut, är bättre på att lösa dagens samhällsproblem”.

”Miljöpartister och sverigedemokrater är mer böjda att lita till icke-folkvalda.”
Annons

Tycker du att dessa tendenser är oroande? Då bör du rösta. Det blir visserligen ett demokratiskt val utan dig. Men inte utan dig, dig, dig, dig, dig, dig och dig. Inte utan dig som sitter i bilen eller dig ute på gatan i solskenet, inte utan dig i butiken eller dig på dagis, inte utan dig som serverar lunch, inte utan dig som tar hand om gamla eller dig, dig, dig, och dig och dig...

Ja, ni förstår. Rösta!

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons