Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Hur kan man orsaka sitt parti detta kaos?

Det har redan skrivits och sagts enormt mycket om det som händer i Ronneby. Jag vill ändå tillåta mig en reflektion av mer personlig karaktär.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Publicerad 29 april 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Roger Fredriksson, kommunalråd
Roger Fredriksson, kommunalrådFoto: Charlotta Bäckström

Under de månader jag har varit tillbaka på BLT har den politiska turbulensen i Blekinge varit på en nivå som chockerar mig. Möjligen handlar det om en statistisk slump, att det har varit kaotiskt i alla fem kommuner samtidigt.

Eller så säger det något permanent om vartåt vårt politiska landskap är på väg. Jag fruktar att det är så det är. Det skrämmer mig, på djupet.

Annons

Jag kan inte för mitt liv förstå att Roger Fredriksson tagit steget att samarbeta med Socialdemokraterna. Jo, självklart kan jag begripa det ur Fredrikssons synvinkel. Här gällde det att retirera utan att förlora ansiktet. Men Fredriksson har under de år som gått närmast gjort till sitt varumärke att inte släppa in S i kommunhuset.

Nej, politiskt är det inte en helt ovanlig lösning numera, vi har den ju i Sölvesborg. På det lokala planet är det viktigare med personlig kemi och pragmatism än något annat. Det kräver dock ett noga övervägande. Vad kostar det i det långa loppet, i synen på demokrati och politiska alternativ?

”Lösningen” på Roger Fredrikssons problem i Ronneby är ingen lösning alls. Den öppnar Pandoras ask med ännu mer politisk turbulens. Redan nu avsäger sig folkvalda sina platser till både höger och vänster, även inom andra partier, till följd av allt detta. Hur kan Fredriksson orsaka sitt parti och sina partikollegor detta? Det är obegripligt. Finns det inget ansvar kvar längre i hur långt det politiska schackrandet får gå?

Sedan en rent allmän fundering. En demokrati bygger på engagemang från medborgarna, att man blir medlem i ett parti, lär sig det politiska hantverket, ställer upp på listor, tar en debatt. Ändå sjunker det politiska engagemanget i tider när vi behöver det som allra mest. Man har som bekant de politiker man förtjänar. Aldrig har det varit sannare.

Annons
Annons
Annons
Annons