Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hur i hela friden kunde det gå så här illa?

Annie Lööfs skogsutredning som skulle stärka äganderätten sågas nu längst med fotknölarna av skogsägarnas organisationer. Hur i hela friden kunde det gå så här illa?
Publicerad 5 maj 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Skogsutredningen får hård kritik från skogsägarnas medlemsorganisationer.
Skogsutredningen får hård kritik från skogsägarnas medlemsorganisationer.Foto: Foto: Claudio Bresciani/ TT

Skogen spelade en avgörande roll när Centerpartiet, efter drygt fem månaders maktkamp och förhandlingar, till slut lät Socialdemokraterna stanna kvar i Rosenbad. Det var inte förrän parterna förhandlat klart punkt 26 i januariavtalet som allt stod klart.

”Det var en väldigt viktig del för oss i förhandlingarna. Det var ett skäl till att det strandade i december. Sedan fick vi hela det här skogspaketet.”, sa Lööf i en intervju om skogen och januariöverenskommelsen en dryg månad efter att Stefan Löfven röstats fram till statsminister (DN den 28/2 2019).

Annons

Inte undra på att förväntningarna på den skogsutredning som kom i november i fjol var skyhöga. Detta skulle bli Skogssveriges revansch efter att äganderätten i skogen tryckts tillbaka i många år.

Men redan under utredningens arbete började det klagas på inriktningen. Och när den presenterades, den utredning som alltså skulle stärka äganderätten, föreslogs att ytterligare över en halv miljon hektar produktiv skogsmark ska skyddas, oavsett vad markägarna tycker. Redan i dag är cirka 25 procent av den svenska skogen undantagen produktion, enligt Statistiska centralbyrån.

I dagarna har remissvaren från skogsägarnas medlemsorganisationer trillat in i brevlådan på regeringskansliet och kritiken är omfattande.

”Det är en kalldusch för Centerpartiet. Uppluckring av arbetsrätten och avreglering av hyressättningen i all ära – skogsfrågorna var kronan på januariverket för C.”
Anders Gustafsson

Södra skogsägarna skriver att de anser att förslagen för att stärka äganderätten och för att möjliggöra en växande bioekonomi är få och/eller svaga medan förslagen som rör ökat bevarande är både många och detaljerade. LRF anser att utredningen inte lever upp till utredningsdirektivet i fråga om stärkt äganderätt och växande bioekonomi. Om alla förslag i utredningen genomförs, varnar LRF, skulle den enskildes möjlighet att bruka sin skog och göra egna val i skogsbruket försvåras. Samma toner hörs från Mellanskog. Om förslagen genomförs i sin helhet menar Mellanskog att skogsägarens vardag blir svårare, mer osäker och att äganderätten försvagas.

Det är en kalldusch för Centerpartiet. Uppluckring av arbetsrätten och avreglering av hyressättningen i all ära – skogsfrågorna var kronan på januariverket för C. Nu sågas skogsutredningen längst med fotknölarna inifrån hjärtat av Centerland. Ordförande för Södra heter Lena Ek, tidigare centerpartistisk miljöminister och Europaparlamentariker. Ordföranden för Mellanskog heter Karin Perers, hon är andre vice ordförande i kommunfullmäktige i Avesta. Hur i hela friden kunde det gå så här illa?

Skogsutredningen skvallrar om en avgörande brist med januariöverenskommelsen. Man kan förhandla med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om enskilda skrivningar i avtal och utredningsdirektiv. Man kan därefter gå ut och kora sig till vinnare. Det är lätt gjort. Men steget från några ord på ett papper till att verkligheten förändras på riktigt för människor av kött och blod är långt. Under resans gång kan mycket hända och utfallet blir inte alltid som tänkt. Det kallas det politiska spelet.

Vad resultatet av skogsutredningen landar i får framtiden utvisa. När remissinstanserna sagt sitt tar nu återigen en politisk process vid. Men förhoppningarna ska nog inte vara för höga. Den som vill stärka äganderätten och ge den svenska skogsnäringen bättre villkor gör nog bäst i att finna andra samarbetspartners än Miljöpartiet – som nyligen krävde att mängden skyddad skog måste dubbleras – och Socialdemokraterna.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons