Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hultqvist hyllas - alliansen har uppförsbacke

I försvarsfrågor är förtroendet för alliansen allvarligt skadat.
Publicerad 11 januari 2016
Peter Hultqvist (S) tar förtroende i försvarsfrågor när alliansen tappar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Peter Hultqvist (S) tar förtroende i försvarsfrågor när alliansen tappar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den förre detta försvarsministern Mikael Odenberg (M) passade under måndagen på att ge sina partikamrater en rejäl smäll. Den nuvarande försvarsministern, Peter Hultqvist (S) är betydligt bättre än sina moderata föregångare, förklarade han tydligt.

Att Odenberg bär på dessa tankar är inte överraskande, själv slutade han som försvarsminister i protest mot för låga anslag. Det som borde oroa Moderaterna, och deras allianskollegor, är att så många verkar hålla med. På Folk och försvars rikskonferens, som pågår i Sälen, är det en vitt spridd åsikt bland försvarspersonal, människor i frivilligorganisationerna, med mera, att Sverige äntligen fått en minister som värnar försvaret.

Annons

Tänk om man för tio år sedan påstått att en socialdemokratisk före detta vapenvägrare skulle inta den positionen. Folk skulle inte ha trott att man var klok.

Hultqvist har både före och under sin ministertid markerat en stabil inriktning för försvaret, med ökat fokus på det egna försvaret snarare än insatser utomlands. Talet om Försvarsmakten som ett särintresse, som karaktäriserade Reinfeldt, är borta. Mer pengar, om än i väldigt begränsad skala, skjuts till.

Det är bra förändringar, men att det räcker för hjältestatus visar mest på hur låga förväntningarna blivit på politiken. De forskare och bedömare som på rikskonferensen gett sin syn på svensk säkerhet har alla avfärdat den som alltför dålig.

Under många år trodde vi att säkerhet byggdes genom insatser utomlands, långtbortistandoktrinen kallad, och försummade den grundläggande uppgiften att försvara landet.

Hultqvists problem är inte så mycket hans eget förtroende som den regering han sitter i. Någon vilja att stärka försvaret finns knappast inom Miljöpartiet och därför kommer han aldrig få de resurser han behöver.

Och även om Hultqvist alltid är tydlig med riktningen, är resten av hans regeringskoalition desto otydligare. Gårdagens fritänkande från Wallström är bara ett exempel på avvikande åsikter. Många fler finns.

Under Folk och Försvar har Hultqvist rutit ifrån om rysk desinformation, och tagit upp den stora mängd felaktig information som sprids på nätet om det värdlandsavtal som Sverige håller på att ingå med Nato. Det sägs att avtalet öppnar för kärnvapen på svensk mark eller att Nato kommer få befäl över svenska trupper. Det är rena lögner, förklarar Hultqvist rakt, och frågar sig vem som ligger bakom denna desinformation.

Det pinsamma för Hultqvist är att några av de personer som spridit dessa fakta sitter som riksdagsledamöter för regeringspartierna, eller till och med i hans egen partistyrelse, som i fallet Ulf Bjereld. Hultqvist står fast, men grunden han står på vacklar.

Försvaret är traditionellt ett starkt borgerligt kort. Det har slarvats bort. Oppositionskrav på Nato-medlemskap och resursförstärkningar uppfattas inte som trovärdiga när politiken i regeringsställning var den motsatta. Det kommer ta lång tid att reparera förtroendet, men det måste göras.

Mer om försvarspolitik:

Annons

Oppositionskrav på Nato-medlemskap och resursförstärkningar uppfattas inte som trovärdiga när politiken i regeringsställning var den motsatta.

Erik Hultgren

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons