Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Hallå, det finns inga ”gratis” bussresor!

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna går samman i en ohelig allians i Region Blekinge och stödjer vänstermotionen om ”gratis” sommarlovskort. Helt feltänkt i en tid när sjukvården behöver resurser.
Anders GustafssonSkicka e-post
Publicerad 4 juni 2019
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Gratis sommarkort i kollektivtrafiken? V, S och SD stödjer vänstermotionen som snart behandlas på regionstyrelsen.
Gratis sommarkort i kollektivtrafiken? V, S och SD stödjer vänstermotionen som snart behandlas på regionstyrelsen.

Vänsterpartiets motion om ”gratis” sommarlovskort för länets ungdomar såg inte ut att ha någon framtid. Men så kom för en tid sedan det överraskande beskedet att Sverigedemokraterna stödjer motionen från Vänsterpartiet. Snacka om ohelig allians!

På kommande regionstyrelse, den 5 juni, väntas Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna rösta ja till motionen. Tillsammans är V, S och SD större än alliansen, som styr regionen i minoritet.

Annons

Det är beklagligt och tanklöst av V, S och SD. Sjukvården i Blekinge och i Sverige står inför stora utmaningar. De äldre blir hela tiden allt fler och det innebär ökat tryck på sjukvården. Samtidigt växer inte skatteintäkterna i takt med kostnadsutvecklingen. Och parallellt med detta kan sjukvården behandla allt fler sjukdomar. Hur denna ekvation, som är en av våra stora framtidsutmaningar, ska gå ihop kan ingen politiker riktigt ge svar på.

Välfärden är inne i en tuff period och det märks om man bara ser tecknen. Regionskatten höjs. Personalen, som nu senast sjuksköterskorna i Region Blekinge, larmar om att de inte hinner med. Som en av de protesterande sjuksköterskorna sa till BLT i förra veckan: "Vi älskar vårt jobb, men vi orkar inte om vi inte får rätt resurser. Som det är nu känner man sig otillräcklig” (BLT den 27 maj). Och detta är bara början.

Just därför ska kommun- och regionpolitiker vara väldigt försiktiga med att ta på sig nya åtaganden som kostar många miljoner för skattebetalarna. Offentlig sektor har redan ett mycket stort antal uppgifter, se till att dessa sköts som de ska innan nya löften ställs ut.

Och apropå pengar. Varifrån ska V, S och SD ta pengarna, omkring fem till sex miljoner kronor, som det kostar att bjuda länets ungdomar på gratis kollektivtrafik under sommarmånaderna? Från sjukvården? ”Ledsen att du behövde vänta så länge på operation men vi tyckte det var viktigare att tonåringarna skulle kunna få ta bussen gratis till stranden nu i sommar.” Och vad är det för fel med att ta den gamla hederliga cykeln?

Och apropå det här med ”gratis”, som Vänsterpartiet säljer in förslaget med. Det finns inga ”gratis” bussresor – åtminstone inte i skattebetalarnas värld! Det är falsk marknadsföring. Den som tillverkar bussarna som ska köra ungdomarna till stranden eller för en dags sommarshopping kostar både att köpa in och att köra. Och busschaufförerna, de vill säkert ha betalt de också.

Det måste till en större krismedvetenhet i svensk politik. Samhällets grundläggande uppgifter – sjukvård, äldreomsorg, skola, polis, gränsbevakning, försvar – är i behov av ekonomiska tillskott. Flera av de yrken som utgör samhällets stöttepelare – lärare, sjuksköterskor, poliser – behöver ha fetare lönekuvert för att lockas till dessa samhällsviktiga jobb. Så fram med rödpennan och stryk vidlyftiga ”vallöften”: Socialdemokraternas utlovade familjevecka, Miljöpartiets flum om alterneringsår (som det ökända friåret nu kallas), de i stora delar helt missriktade byggsubventionerna, fri entré på de statliga museerna, sex timmars arbetsdag med bibehållen lön inom välfärden och ”gratis” kollektivtrafik. Pengarna behövs för att samhället ska hålla de löften som redan utställts, av er politiker.

Annons
Annons
Annons
Annons