Gröna fläckar i ett stort rött hav

Ledare Artikeln publicerades
Pressfrihetskartan för 2016.
Pressfrihetskartan för 2016.

Titta noga på den här kartan. Det är Reportrar utan gränsers bedömning av pressfriheten i världen 2015.

Kanada, vissa delar av Europa, Namibia i Afrika och Costa Rica i Mellanamerika är grönmarkerade för "bra situation". Gult är "godtagbar situation". Därefter kommer orange, rött eller svart - i fallande skala.

Det är ingen rolig bild av pressfriheten i världen. Men vi har tur.

Visst har vi viktiga frågor att diskutera på svensk mediemarknad. Det finns många både akuta och framtida problem att ta tag i och diskutera: Konkurrensen mellan public service och kommersiella mediehus, en allt mer utbredd okunskap om offentlighetsprincipen hos våra förvaltningar och myndigheter, debatt om vad som ska vara offentligt och inte. Andra frågor är: När och var ska man få fotografera samt presstödets vara och inte vara och hur det i så fall ska utformas.

    Men att vi skulle ha ”censur” i Sverige, som många envisas med att hävda, är inte verklighetsförankrat. Jag skulle vilja kalla sådana resonemang för världsfrånvända, när man betraktar hur världen ser ut runt om kring oss.

    Idag är det pressfrihetens dag. Vi ska vara stolta över vår tryckfrihetsförordning, som alltså fyller 250 år i år. Utan den kanske vi skulle ha varit mer gula och orange än gröna.

    Ord är varje människas rätt att använda, oavsett var man bor i världen. Eller, så borde det i alla fall vara. Kartan ovan visar, att vi har det rätt så bra i vårt hörn av världen. Det får man vara tacksam för.

    Här hittar du en klickbar version av pressfrihetskartan för 2016.

    http://www.reportrarutangranser.se/pressfrihetskartan-2016