Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hanna Marie Björklund: Förlorade kärnväljare är Centerns stora utmaning

Centerpartiets lycka i opinionen har vänt, och lantbrukarna kan vara en viktig bit av det pussel som visar vad som är partiets problem.
Hanna Marie Björklund
Publicerad 4 februari 2022
Hanna Marie Björklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
C har börjat förlora greppet om sin viktigaste väljargrupp.
C har börjat förlora greppet om sin viktigaste väljargrupp.Foto: Anders Wiklund/TT

Länge gick C starkt i opinionen, väljarna uppskattade att man höll fast vid sin linje i regeringsfrågan.

Men nu har det hunnit gå fyra år, ett nytt val står för dörren och det blir allt mer uppenbart att den ”breda mitten” som C vill värna och vara en del av inte längre existerar i svensk politik. Det är ett socialdemokratiskt, lite obekvämt rödgrönt lag, eller det nationalkonservativa blå som gäller. Det enda alternativet för C är således att åter ställa sig på samma sida staketet som Socialdemokraterna, samtidig som man fortsätter hävda att man är höger och liberala. Det börjar låta ihåligt.

Annons

Det låsta parlamentariska läget är ett bekymmer för C. Ett annat, allvarligare problem, är det faktum att man håller på att tappa sina viktiga kärnväljare. En ny undersökning bland lantbrukare om vilket parti de kommer rösta på visar en oroande tendens. C har alltid haft en stabil grund i Sveriges bönder, och varit största parti i den väljargruppen. Så sent som 2014 hade man 38 procent av gruppens röster. I årets undersökning var stödet 26 procent, ett rejält tapp. Än värre är det faktum att det parti som fick flest röster av de tillfrågade lantbrukarna var SD, partiet som C gjort till sin viktigaste fråga att hålla utestängda från allt inflytande.

Det finns mycket att säga om detta. För det första kan man konstatera att ett parti som förlorar sina kärnväljare och rötter snabbt blir ett parti med stora problem. Man kan satsa mycket på att försöka attrahera storstadsliberala väljare, men de tenderar att vara både rörliga och illojala, och är därför en riskabel grupp att satsa på.

För det andra kan man konstatera att väljare på landsbygden inte håller med om att SD är det stora hotet och problemet i svensk politik idag. Det kan vara en något naiv och ensidig syn på saken men det har inte gynnat C att måla upp SD som hot utan att ens få partiet att bli mer konkreta och bekänna färg i politiska frågor. C vet lika lite som alla andra vad en regering med stöd av SD skulle driva för politik.

Och slutligen kan vi konstatera att den politik som C faktiskt vill driva saknar några riktigt viktiga frågor för landsbygden, frågor man har tappat bort i alla sina krumbukter i uppgörelser med S. Höga elpriser och höga priser på drivmedel slår kanske mer än något annat direkt mot det svenska lantbruket. Det försökte man adressera genom förslag på en pressträff på tisdagen (1/2), där man bland annat föreslog sänkt skatt på diesel för jordbrukare och på förnybara drivmedel. Frågan är hur stor skillnad 800 miljoner i dieselskattesänkning gör för pressade jordbruksföretag – och hur stort avtryck det gör hos en väljargrupp som söker efter mer genomgripande reformer.

C kommer ha problem att förklara i valrörelsen vilket regeringsalternativ man faktiskt är en del av. Men ett ännu större problem att visa Sveriges lantbrukare vad partiet gör för dem just nu. C borde ta frågan på högsta allvar under valåret som kommer.

Annons
Annons
Annons
Annons