Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Emma Jaenson: Folkbildningsrådet bör be Ranstorp om ursäkt

Riksrevisions granskning visar att det pågår enorma missförhållanden i alla led: från studieförbund till Folkbildningsråd till regering.
Emma JaensonSkicka e-post
Publicerad 27 september 2022
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Magnus Ranstorp har länge kritiserat statsbidragen till studieförbunden. En granskning från Riksrevisionen ger honom rätt.
Magnus Ranstorp har länge kritiserat statsbidragen till studieförbunden. En granskning från Riksrevisionen ger honom rätt.Foto: Sören Andersson/TT

Förra året varnade Magnus Ranstorp, Peder Hyllengren och Aje Carlbom att situationen i studieförbunden är långt värre än befarat (DN den 25 januari 2021). De beskrev en “ekonomiskt korrumperad verksamhet där ingen längre har kontroll över hur skattemedlen används”. Systemet måste göras om i grunden, verksamheten behöver ett stålbad och cirka 60 procent av verksamheten borde strykas, menade de.

För detta fick Ranstorp, Hyllengren och Carlbom utstå massiv kritik.

Annons

Sex forskare från förbundsstyrelsen för Folkuniversitetet menade att de i “denna tid av fake news [...] inte (bör) måla upp en sådan nidbild” (DN den 22 februari 2021).

Socialdemokraternas studieförbund ABF menade att de tre forskarna “slänger sig i sin debattartikel stundtals med förbluffande siffror och märkliga procentsatser” och att de hänger upp sig på “anekdotisk bevisföring” på “smalast möjliga underlag” (DN den 22 februari 2021).

Riksdagsledamot Linus Sköld (S) frågade ironiskt “Hur gick det till när terrorexperter blev auktoriteter i bildningsfrågor?”.

Ja, man måste självklart själv arbeta inom bidragskomplexet, och får sin lön för att upprätthålla det, för att ha rätt att kritisera det.

” Och det handlar inte om några småpengar, utan om mångmiljonbelopp, under decennier.”
Emma Jaenson

Meningsutbytet från förra året är åter aktuellt eftersom Riksrevisionen i tisdags presenterade en granskning av statsbidraget till studieförbunden.

Och myndighetens granskning visar att kritiken från Ranstorp, Hyllengren och Carlbom var korrekt.

Det pågår enorma missförhållanden i alla led: från studieförbund till Folkbildningsrådet till regering. Bland annat går statsbidrag till privat konsumtion och till kommersiell verksamhet, ersättningar dokumenteras sällan och det saknas ofta tillräckliga underlag för utbetalningar.

Och det handlar inte om några småpengar, utan om mångmiljonbelopp, under decennier. Av 370 evenemang som Riksrevisionen granskat saknar nästan hälften: 44 procent, tillräckligt underlag för utbetalningar.

Riksrevisorn Helena Lindberg konstaterar bland annat att “Kontrollen av hur statsbidraget används behöver stärkas väsentligt” (Riksrevisionen den 27 september).

Räcker det? Knappast.

Annons

Bidragsfusket är systematiserat. Systemet är korrupt. Problemet är inte heller enbart studieförbunden och dess studiecirklar. Folkbildningsrådet är en av huvudanledningarna till att det ser ut som det gör.

Stora snåriga icke-transparenta bidragskomplex, är en fantastisk inkomstmöjlighet för den som vill lura till sig pengar. Ska stöd till studieförbundet över huvud taget betalas ut bör det, för att skademinimera, ske via en statlig myndighet och inte via en ideell organisation som Folkbildningsrådet.

Vad som framkommit i Riksrevisionens rapport är provocerande för alla skattebetalare som har tvingats - och fortsätter tvingas - finansiera det omfattande fusket. Här finns mycket för en ny regering att städa upp.

Och Folkbildningsrådet, ABF, Folkuniversitetet och Linus Sköld är skyldig Ranstorp, Hyllengren och Carlbom en ordentlig ursäkt.

Annons
Annons
Annons
Annons