Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

FN har blivit ett sorgligt skådespel

Vad menar egentligen António Guterres med sina eskaleringsantydningar?
Publicerad 28 februari 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
FN-chefen Antonio Guterres.
FN-chefen Antonio Guterres.Foto: Paul Chiasson

I fredags, inför årsdagen av invasionen av Ukraina, talade FN:s generalsekreterare António Guterres inför FN:s generalförsamling. Han varnade då för en eskalering av kriget, något har han har gjort under en längre tid. Samma budskap upprepade han i Genève precis efter att det blivit känt att Ungern röstat ja till Sveriges Nato-medlemskap. ”Det här är en konflikt som bara fortsätter. Det medför en klar risk för en expansion utan att jag vill gå in på några specifika länder” säger han, citerad i Svenska Dagbladet.

Det låter sannerligen som en väl vald tidpunkt om generalsekreteraren hade till syfte att lufta en åsikt om Sveriges och Finlands medlemskap i Nato. Men låt oss ånyo säga det självklara: Det är Ryssland som har startat konflikten i Ukraina. Detta krig har planterats rakt in i hjärtat av Europa. Eskaleringen skedde där och då. Låt oss skilja på äpplen och päron!

Annons

Guterres är förtjust i att prata, men prata bär inget vatten. Sanningen är att FN:s roll i världen numera är helt urholkad. Dess organisation och funktion är en kvarleva sedan Kalla kriget. Som ett resultat av att organisationen inte har förmått att reformera sig, har dess institutioner och funktioner numera blivit helt lamslagna. En av de värsta exemplen på detta är att Ryssland, som liksom ett svart skämt, under förra året höll i ordförandeklubban för FN:s säkerhetsråd. Ukrainarna ställde sig då den relevanta frågan vad FN egentligen har för legitimitet, när sådant kan hända i det internationella systemet.

”Guterres är förtjust i att prata, men prata bär inget vatten.”

Och nu är det naturligtvis för sent att göra något åt strukturerna i FN. Det reformarbetet skulle ha satts igång redan när Sovjet föll samman. Men då ville FN inte riskera att få ett revanschistiskt Ryssland på halsen, om landet blev av med sin permanenta plats i säkerhetsrådet.

Den taktiken visade sig inte så effektiv.

I samband med att Guterres pratade om eskalering häromdagen, nämnde han även att säkerhetsrådets brist på enighet allvarligt har undergrävt dess auktoritet. Han gick med på liknelsen att rådet nästan kan liknas vid en hjärndöd patient.

Helt sant. Ingen räknar med FN längre, som något annat än en pratmakare och fördelning av korruption. Det är sorgligt, världen behöver en organisation där man kan mötas på neutral mark. Men en organisation med en generalsekreterare som antyder att fredliga länder inte kan sluta sig samman utan att det riskerar att ”eskalera” ett krig som helt uppenbart är startat i imperialistiska syften - vad ska man säga om det, annat än att en sådan organisation har spelat ut sin roll?

Bedrövligt.

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons