Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Facklig-politisk samverkan i evighet. Amen

Att fackförbundet Kommunal driver S-kampanj i kyrkovalet är absurt.
Publicerad 16 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Tobiad Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal.Foto: Marcus Ericsson/TT

I februari 2019 skapade Tobias Baudin, ordförande för fackförbundet Kommunal, stor uppmärksamhet när han i en debattartikel meddelade att det från Kommunals del var slut med tilltaget att årligen slussa över miljontals kronor av medlemmarnas pengar till Socialdemokraternas partikassa.

”Som ett led i vårt arbete för att bli en mer modern och medlemsnära fackförening väljer vi att avsluta det finansiella stöd som Kommunal ger till Socialdemokraterna”, skrev facktoppen (Aftonbladet den 25 februari 2019.

Annons

Det var ett lika historiskt som modernt beslut. För den kommunalare som röstar på ett annat parti än Socialdemokraterna, och de är många, är det givetvis mycket märkligt att deras medlemspengar ska gå till att finansiera S. Det är ett beslut som andra delar av LO-familjen borde följa efter. Trots att en majoritet av LO-medlemmarna röstade på något annat parti än S i riksdagsvalet 2018 (Arbetet den 12 september 2018) slussades 8,2 miljoner kronor av LO-medlemmarnas pengar rakt in i S förra året.

Men någon total brytning mellan Kommunal och Partiet var det inte tal om. ”Kommunals samverkan med Socialdemokraterna kommer att leva vidare om än under nya former och förutsättningar”, fortsatte Baudin. Och denna ”facklig-politiska samverkan” ser vi prov på nu i samband med söndagens kyrkoval där fackförbundet ogenerat raggar röster åt Socialdemokraterna.

”Att ett sekulärt fackförbund, som företrädare medlemmar av olika tro och olika partipolitisk tillhörighet, bedriver kampanj för ett av dessa partier i ett, märk väl, medlemsval i ett, märk väl, enskilt trossamfund är än märkligare.”
Anders Gustafsson

I sociala medier skryter ordförande Baudin om att Kommunal nu ringt över 10 000 samtal inför kyrkovalet. Av en artikel i fackförbundets tidning Kommunalarbetaren framgår att minst 20 000 samtal ska vara genomförda och att en halv miljon kronor har avsatts i budgeten för att bedriva S-kampanj (Kommunalarbetaren den 13 september).

Kommunals kyrkovalskampanj är varken ”medlemsnära” eller ”modern”, för att använda Baudins egna ord. Av Kommunals cirka 520 000 medlemmar (uppgift från årsskiftet 2020/2021) är långt ifrån alla medlemmar i Svenska kyrkan eller för den delen ens kristna. Och långt i från alla röstar på Socialdemokraterna. Varför ska då fackföreningsavgiften från en muslimsk kommunalare som röstar på Vänsterpartiet gå till att bedriva valkampanj för S i det interna medlemsvalet till ett av Sveriges många kristna trossamfund?

Det svenska kyrkovalet av i dag är i mångt och mycket absurt. Flera sekulära partier söker kyrkomedlemmarnas mandat för att styra över ett enskilt trossamfund med följden att sekulära partiet helt plötsligt ska ta ställning i teologiska frågor och att sekulära ideologier ska styra i kyrkan. Och att ett sekulärt fackförbund, som företrädare medlemmar av olika tro och olika partipolitisk tillhörighet, bedriver kampanj för ett av dessa partier i ett, märk väl, internt medlemsval i ett, märk väl, enskilt trossamfund är, om möjligt, än mer absurt.

Svenska kyrkan skulle må bra av att bli lämnad i fred av de sekulära partierna och dess satellitorganisationer. LO-förbunden skulle på samma sätt må bra av att frigöra sig från partipolitisk koppling och välkomna alla, oavsett politisk tillhörighet. Svensk demokrati skulle må bra av ett civilsamhälle som i högre utsträckning stod fri från partipolitiska intressen.

Fader förlåt dem, ty de veta icke vad de ställer till med.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons