Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Europas folk talade i Eurovision

Vad omröstningen pekar på är det avgrundsdjup som finns mellan folket och kulturetablissemanget.
Publicerad 13 maj 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Vilken annan artist i Eurovisions historia har upplevt något liknande?
Vilken annan artist i Eurovisions historia har upplevt något liknande?Foto: Martin Meissner

En av de mest politiskt känsliga tävlingarna i Eurovisions historia är tack och lov över. Säkerhetspådraget har varit massivt och överlag gick det lugnt till. För det kan vi tacka Polisen.

Men något var ändå skevt under årets tävling. En judisk 20-årig kvinna: Eden Golan, uppmanades att inte lämna sitt hotellrum under sin vistelsen i Sverige. Hon fördes av tolv polisbilar, sex motorcyklar, säkerhetsstyrkor och polishelikopter till arenan (Aftonbladet den 10 maj). Vilken annan artist i Eurovisions historia har upplevt något liknande?

Annons

Evenemanget har också präglats av pro-palestinska demonstrationer. Artisten Eric Saade uppträdde med en palestinasjal runt handleden. Bakom kulisserna tränade Golan på att stå på scen och bli utbuad, vilket hon också blev när hon väl gick upp på Eurovisionscenen. En polsk journalist frågade under en pressträff ”Har du någonsin tänkt på att din närvaro innebär en risk för andra deltagare och allmänheten?” Vilket är ungefär lika rimligt som att fråga om det verkligen är klokt att gå ut i kort kjol om man inte vill bli våldtagen.

Men något av det mest intressanta var ändå att se resultaten rulla in.

Vad som blev tydligt var det överväldigande folkliga stödet för Israel: svenska folket gav Golan högsta poäng. Det gjorde även 13 andra länder, främst i Västeuropa, bland annat Frankrike, Finland, Tyskland, Italien och Spanien. Hon fick ytterligare näst högsta poäng av sju andra länder. Hade Europas folk röstat hade Golan kommit tvåa, hade enbart svenskar röstat hade hon vunnit.

Förvisso deltar inte Palestina i Eurovision, det är inte heller möjligt att rösta emot ett Eurovisionbidrag.

”Var juryns omröstning färgad av deras syn på Israel? Sannolikt.”

Men de höga poängen är talande för att majoriteten av Sveriges och Västeuropas folk – åtminstone miljontals Eurovisionfans – inte delar den pro-palestinska rörelsens syn på kriget mellan Hamas och Israel. Sannolikt är Israels höga poäng också ett tecken på att svenska folket ogillar gatans parlament, som är själva orsaken till det enorma säkerhetspådrag som har präglat Eurovision. Många vanliga människor reagerar säkerligen också mot vad de upplever som mobbning av en 20-årig tjej.

Men annat var det när rösterna från de Europas olika juryer rullade in. Av Sverige, liksom av många andra, fick Israel noll poäng.

Var juryns omröstning färgad av deras syn på Israel? Sannolikt. Detsamma gäller troligen även för folkets röst.

Vad omröstningen pekar på är det avgrundsdjup som finns mellan folket och kulturetablissemanget. Men det demonstrerar också att de anti-israeliska strömningar som har fått mycket utrymme i offentligheten egentligen inte har speciellt stort stöd bland vanliga människor.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons