Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

EU-valet inte bara ett lokalval!

I en i övrigt utmärkt ledare i BLT (22/4) blir avslutningen något diffus och mindre lyckad.
Replik • Publicerad 29 april 2024
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Johan Nilsson/TT

”Hur röstar du i riksdagsvalet? Lägg din röst där, och betrakta EU-valet som ett lokalval för Sverige i Europa”, skriver Sylvia Asklöf Fortell och Emma Jaenson. Jag kan inte annat än tolka citatet som att mitt partival i riksdagsvalet är självklart även i valet till EU-parlamentet. Om tolkningen är korrekt är jag starkt kritisk. Låt ett exempel belysa min kritik: En röst på L i Sverige är ett ja till samarbete med bland annat SD. För många liberaler är detta otänkbart.

Men som liberal kan jag i Sverige rösta på ett annat liberalt parti, nämligen C. I EU-parlamentet ingår såväl L som C i Renew (liberaler, socialliberaler och demokrater). I den här gruppen är det otänkbart att samarbeta med ECR där SD ingår. Med andra ord kan det finnas all anledning att titta på partikonstellationerna i såväl Sverige som i EU-parlamentet.

Annons

Liknande exempel kan säkert gälla för övriga partier. Slutligen uppskattar jag att ledarsidans duo kommer att belysa EU-samarbetet mer ingående inför valet den 9:e juni. Behovet är stort!

Vänligen

Ronny Karlsson

Svar: Tack för din replik! Ja, självklart finns det många olika nivåer i hur man kan tänka när man lägger sin röst, även i EU-valet. Vårt syfte med att skriva så var att avdramatisera detta val där vi har lägst valdeltagande. I riksdagsvalet vet man ju inte alltid (eller i kommunval för den delen) vem som kommer att samarbeta med vem. Så inte heller i EU-valet, då det ju förekommer att vissa partier byter grupper i parlamentet. Vissa röda linjer finns dock utsagda, det är helt visst och sant. Men hellre att lägga sin röst och använda den, än att inte alls göra det.

mvh Sylvia och Emma

Annons
Annons
Annons
Annons