Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

En politisk jordbävning har ägt rum i Karlshamn

Moderaterna ser ut att bli största parti i det en gång så illröda Karlshamn.
Ledarkrönika • Publicerad 12 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Det lutar åt maktskifte i Karlshamn.
Det lutar åt maktskifte i Karlshamn.Foto: Patric Söderström

Karlshamn har en spännande politisk historia – mestadels målad i rött.

Från 1985 till 2010 fanns Kommunistiska partiet marxist-leninisterna (revolutionärerna) representerat i fullmäktige. I valet 1994 blev KPML(r) till och med näst störst. Kommunisternas bokhandel Röda stjärnan på Ronnebygatan slog igen häromåret.

Annons

Det är det inte många kommuner som kan skryta med.

I Stillerydshamnen dominerar Hamnarbetarförbundet fortfarande bland hamnarbetarna – fackförbundet som bröt sig ur LO-förbundet Transport under det röda 70-talet.

Men dessa mörkröda kuriosa till trots har det alltid varit Socialdemokraterna som dominerat det politiska livet i den industritunga kommunen med massafabriken i Mörrum, oljefabriken i Karlshamn, Halda och ABU i Svängsta och Karlshamnsverket på Stärnö.

”Lika säkert som att solen går upp om morgonen, lika säkert har det varit att en sosse styrt Karlshamn.”

Lika säkert som att solen går upp om morgonen, lika säkert har det varit att en sosse styrt Karlshamn. Det har varit män som Rune Malmros, Bertil Danås, Mats Olsson, Sven-Åke Svensson och Per-Ola Mattsson. Stundtals har Socialdemokraterna till och med haft egen majoritet i kommunvalen.

Helgens val kan dock innebära slutet på denna epok av evighetslångt socialdemokratiskt maktinnehav.

I kommunalvalet rasar S med hela 9,4 procent, enligt den preliminära rösträkningen.

I kommunvalet 2014 samlade S cirka 39,5 procent av väljarna. I dag är siffran, enligt den preliminära rösträkningen, nere på 25 procent. På åtta år har partiet tappat 37 procent av sina väljare.

Söndagens väljarflykt skedde dessutom i ett läge där Socialdemokraterna gick framåt nationellt. Det är alltså ingen allmän trend som smittat av sig på Karlshamn – väljarflykten har man orsakat själv.

Och än värre, ur Socialdemokraternas synvinkel, ser partiet ut att förlora platsen som Karlshamns största parti till Moderaterna, så väl mandatmässigt som procentuellt. Det är en politisk jordbävning som ägt rum.

Det råder ingen tvekan om att det stora tappet för Socialdemokraterna förklaras av de många turerna kring Östra piren som uppdagats parallellt med att kommunen höjt kommunalskatten.

Annons

Konstellationen av partier som kan utmana Socialdemokraterna om makten är flera och väljarna har också gett ett nytt parti representation i fullmäktige: Medborgerlig samling med företagarna Nicklas Martinsson och Thomas Lilja i spetsen.

Vilka som styr Karlshamn den kommande mandatperioden återstår att se men att en politisk jordbävning har ägt rum i Karlshamn råder det ingen tvekan om.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons