Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: En bisarr efterlysning på Estlands PM

Ryssland har en oplockad gås med sin modiga granne.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Publicerad 15 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Estlands flagga
Estlands flaggaFoto: Scanpix

Ryssland har utfärdat en efterlysning på Estlands premiärminister Karja Kallas. Hon har hamnat på en lista tillsammans med sju hundra andra utländska medborgare. Enligt Dimtrij Peskov, Kremls talesperson, handlar det om personer ”som utfört fientliga handlingar mot historiska minnen och mot vårt land.”

Efterlysningen är bisarr. Ryssland har en oplockad gås med sin modiga granne. Estland har ända sedan invasionen av Ukraina har hållit en mycket hög internationell profil och inte skrätt orden med vad man anser om Rysslands agerande.

Annons

Men det här handlar det om: Våren 2007 började Estlands regering att planera för att påbörja en flytt av ett sovjetiskt krigsmonument, en bronssoldat, i huvudstaden Talllinn. Kravaller utlöstes och samtidigt drabbades estniska myndigheter av en kraftig IT-attack, vilken spårades till Ryssland. Detta är typiskt. De baltiska staternas stora ryska minoriteter har alltid använts som en potentiell hävstång för Ryssland. Den ryska ledningen är inte böjd åt att glömma sådana här, vad de betraktar som, oförrätter.

”De baltiska staternas stora ryska minoriteter har alltid använts som en potentiell hävstång för Ryssland.”

Internationella analytiker menar att Ryssland kan komma att testa Natos försvarsvilja inom en inte allt för avlägsen framtid. Baltikum pekas ut som ett område som kan råka illa ut. Mot den bakgrunden blir efterlysningen blir så klart extra olustig. Även om Karja Kallas själv verkar ta det hela med upphöjt lugn.

Annons
Annons
Annons
Annons