Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Nerbrand: Diplomati är inte Stenevis melodi

Språkrörsröran kan bli Miljöpartiets död.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 oktober 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Språkröret Märta Stenevi vänder ryggen till sin blivande kollega Daniel Helldén.
Språkröret Märta Stenevi vänder ryggen till sin blivande kollega Daniel Helldén.Foto: Christine Olsson/TT

Finstämd diplomati har aldrig varit Märta Stenevis kännetecken. Presskonferensen, där hennes blivande språkrörskollega Daniel Helldén presenterades av valberedningen på fredagen, var inget undantag. Framträdandet var plågsamt att titta på.

Hon bevärdigade honom inte med en blick. Hon nämnde honom inte vid namn. Hon svarade inte på frågor om deras framtida samarbete.

Annons

Och detta sker efter att Svenska Dagbladets Maggie Strömberg, som skrivit mycket om Miljöpartiet genom åren, i torsdags rapporterade att Märta Stenevi inte ville vara med på samma pressträff som Daniel Helldén utan istället åkte hem till Malmö. Den planerade presskonferensen på torsdagsförmiddagen fick med kort varsel ställas in.

Själv hävdar Märta Stenevi att medieuppgifterna är ”dumheter” i ett inlägg på Facebook. Hon skriver att hon behövde resa till ett av sina barn som bor i Malmö. Punkt.

Det är fint och förståeligt att barn går före allt annat.

Men var och en som bevittnade den pressträff som ägde rum ett dygn senare kan konstatera att Märta Stenevi inte har några varma känslor för sin blivande kollega – givet att Daniel Helldén blir vald till språkrör på Miljöpartiets kongress i november.

Hon gratulerade inte honom till att ha blivit valberedningens föreslagna namn av de drygt tio män som önskade få posten. Det stod i bjärt kontrast till Daniel Helldén som vid ett flertal tillfällen vände sig mot Märta Stenevi och talade om deras samarbete.

När en journalist ställde en direkt fråga om det var så att Märta Stenevi inte ville vara med på samma pressträff som Daniel Helldén valde Märta Stenevi att bara svara att hon var tvungen och åka hem av familjeskäl – och avstod att kommentera följdfrågan om språkrörens samarbete.

”Den nya duon börjar inte på topp.”

Det är väl känt att Märta Stenevi och Daniel Halldén har olika politiska hållning. Hon är långt mer till vänster och pratar aktivt om fler saker än klimat och miljö. Han är betydligt mer öppen för att samarbeta i mitten och vill profilera MP som ett grönt parti.

Om det är den frostiga personkemin eller deras heta diskussioner om partiets strategi som är det största problemet är svårt att avgöra för en utomstående.

Hur som helst börjar den nya duon inte på topp.

För oss som har många invändningar mot Miljöpartiets sakpolitik i alltifrån energifrågan till strandskydd, Nato och skolan kan MP:s språkrörsröra bli en tillgång. Förhoppningsvis ger färre väljare dem sitt stöd.

Annons

Samtidigt är det trist att konstatera att Miljöpartiet har blivit ett så radikalt vänsterparti under senare år. Annat var det när Maria Wetterstrand var med och ledde partiet. Hon har en mer frihetlig och förnuftsbaserad grundinställning, vilket gör det offentliga samtalet mer givande och utrymmet för överenskommelser större. Plus liberalare politik förstås.

Daniel Helldén verkar vara mer av Maria Wetterstrands sort. Därför får vi hoppas att han kan stå emot Märta Stenevis demonstrativa maktspråk.

Annons
Annons
Annons
Annons