Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Det är fel att hålla undan politiken från skolan

Inför varje val diskuteras samma sak: Hur ska de politiska partierna hanteras i våra skolor? Vissa rektorer vill stänga dem ute helt och hållet. Men det motverkar syftet att fostra framtida demokratiska medborgare.
Publicerad 18 augusti 2017
Politik i skolan är inte farligt, det är demokrati. Vari ligger problemet att gränsen dras vid riksdagspartierna? Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Politik i skolan är inte farligt, det är demokrati. Vari ligger problemet att gränsen dras vid riksdagspartierna? Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Olika åsikter är något som finns och ska finnas i alla fria samhällen. Som vuxen konfronteras man hela tiden med människor som har helt andra infallsvinklar på samhällsproblemen än vad man själv har. Det är sunt, det är så det ska vara. Det är så det måste vara, om man nu inte planerar att leva hela livet innesluten i en enklav.

Ett av skolans viktigaste uppdrag är att fostra barnen in i en demokratisk anda. I detta borde rimligen ingå att lära sig möta olika typer av åsikter. Partierna utgör ju fundamentet för vårt demokratiska system. Med detta i bakhuvudet blir diskussionen om huruvida politiska partier ska tillåtas i skolan, lätt absurd. Regeringen vill lägga ett förslag som menar att skolan ska få rätt att stänga ute vissa partier från skolorna. Det strider dock mot lagen som säger att skolan inte ska ta ställning.

Annons

Beslutet måste förstås vara upp till skolledaren, men vari ligger problemet att gränsen dras vid riksdagspartierna? Ja, då inkluderas Sverigedemokraterna - men det bör också ingå i utbildningen att lära sig hantera alla typer av argument. Kanske ungdomarna i sin tur faktiskt kan så ett frö hos dem som de möter. Sådana saker har hänt förr.

Ungdomar lever dagligen i kontakt med det övriga samhället. Att beröva dem möjligheten att prata med folkvalda eller kandidater till våra offentliga institutioner är som att tala om att politik är farligt eller något som bör misstänkliggöras.

Vi måste komma bort från beröringsskräcken med olika åsikter i det här landet. I anglosaxiska länder som Storbritannien och USA finns möjligheten att för barn och ungdomar läsa retorik.

Det är föredömligt. Det bidrar till att utveckla en viktig formuleringsförmåga. Olika åsikter finns runtomkring oss. Det är bättre att lära barn och ungdomar redan från början att alla inte tycker lika - och att det är så i ett fritt samhälle.

Annars gör vi demokratin en rejäl björntjänst.

”Vari ligger problemet att gränsen dras vid riksdagspartierna?”

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons