Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Delar Centern den synen på skatter?

Att en socialdemokrat inte ser något egenvärde i skattesänkningar är väl inte särskilt överraskande men delar Karlshamnscentern den synen på skatter?
Publicerad 2 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
På måndag klubbas budgeten för Karlshamn.
På måndag klubbas budgeten för Karlshamn.Foto: Patric Söderström

Efter mycket kritik och debatt, och med minsta möjliga marginal, klubbade Karlshamns kommunfullmäktige förra hösten igenom en skattehöjning med 57 öre per intjänad hundralapp. Det gjorde att Karlshamn fick den högsta skatten i Blekinge med 22,33 kronor.

I somras blev uppståndelsen stor när Mats Dahlbom (C) öppnade för att skatten skulle återställas. ”Målet är att återställa skattesatsen till det den var innan”, sa han under ett fullmäktigemöte i juni.

Annons

Ett besked som överraskade. Oppositionsrådet Magnus Gärdebring (M) blev ”paff”.

Någon skattesänkning nästa år föreslår den styrande Karlshamnskoalitionen med S, C och MP dock inte i samband med att fullmäktige beslutar om budget för 2022 nu på måndag.

I BLT förklarade Per-Ola Mattsson (S) nyligen att ”skattesänkning eller skattehöjning i sig har inget egenvärde för oss, utan det viktiga är att vi har en verksamhet som fungerar. Sedan får man ha skatt därefter” (BLT den 24 september).

Det är en inte helt oproblematisk inställning. Hög skatt gör en kommun mindre attraktiv för företagsetableringar och inflyttning, vilket i sin tur påverkar de framtida skatteintäkterna negativt. Höjd skatt påverkar också arbetsdeltagande och antalet arbetade timmar negativt.

”En Karlshamnsbo med en månadsinkomst på 30 000 kronor betalar varje månad 1 113 kronor mer i skatt jämfört med om han eller hon hade bott i Österåker”
Anders Gustafsson

När Svenskt Näringsliv häromveckan presenterade sin ranking över företagsklimatet i landets kommuner rasade Karlshamn 45 placeringar. Den skattehöjning som röstades igenom hösten 2020 bidrog till fallet.

Det finns dessutom i allra högsta grad ett egenvärde i att medborgarna får behålla mer av sina intjänade pengar. I synnerhet gäller detta kommunalskatten som är proportionell, alltså lika hög för fattig som rik.

Skillnaderna mellan landets kommunalskatter är betydande. En Karlshamnsbo med en månadsinkomst på 30 000 kronor betalar varje månad 1 113 kronor mer i skatt jämfört med om han eller hon hade bott i Österåker, den kommun i Sverige med lägst kommunalskatt. Med högre kommunalskatt blir det helt enkelt mindre över i plånboken att handla kläder till barnen för eller köpa mat på Ica för. Det är klart att det finns ett egenvärde i att hålla skatten låg.

Att en socialdemokrat inte anser att det finns något egenvärde i att sänka skatten är väl inte särskilt förvånande men vad säger Karlshamnscentern och Mats Dahlbom?

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons