Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De högerextrema tar kontrollen över Nederländerna

På tisdagen fick Nederländerna en ny regering efter sju månaders väntan. Landet leds nu av en högerextrem koalition. Vi måste se maktskiftet som en varning, och bli än mer vaksamma inför högervågen, skriver Alfons Carlsson.
Kommentar • Publicerad 2 juli 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Zuiderkerk i Amsterdam.
Zuiderkerk i Amsterdam.Foto: Peter Dejong

Det nederländska valet 2023 ledde till ett oväntat, men väntat, resultat. Det högerextrema PVV, med Geert Wilders i spetsen, kammade hem 23 procent; en chock för många, men ändå följer det den högerextrema trenden i Europa. Efter lite mer än ett halvår är det klart att PVV tillsammans med andra högerpartier bildar regering med Dick Schoof som regeringschef, en neutral part. Är Nederländernas liberala era över?

Nederländernas politik är skakig. Utan någon parlamentsspärr kommer många partier in och stökar, och gör det svårt att bilda regering. Som grädden på moset så har inte Nederländerna någon klar blockpolitik, utan blocken ändras mycket från val till val. Visst är detta nyttigt för en demokrati, där så många som möjligt blir representerade, men det ger inget vidare underlag för regeringar. Detta kan vara anledningen till att PVV får det stöd de får, då populister ofta får det i kristider.

Annons

Den regering som tillträder är till det yttre lik den svenska, med ett kristdemokratiskt, liberalt och ett konservativ parti, med skillnaden att det högerextrema partiet även sitter i regeringen. I ett land som Nederländerna, som präglats av ett frihetspatos och en stark europeisk samhörighet, är detta mycket farligt. Nederländerna ses ofta som ett föregångsland för liberaler, men med PVV i täten riskeras det att bli mer likt ett skräckexempel. Maktskiftet måste ses som en varning, och vi liberaler måste bli än mer vaksamma inför högervågen.

Alfons Carlsson

Alfons har under gångna veckor praktiserat på BLT:s ledarsida

Annons
Annons
Annons
Annons