Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Bondförnuftet sviker Centern

Det finns en centerpartistisk partiledarkandidat som går genom rutan. Som har båda fötterna på jorden och ett hjärta som bultar för svensk landsbygd. Men henne vill inte Centerns valberedning ha. Inte ens som topp tre.
Ledare • Publicerad 8 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Helena Lindahl är som klippt och skuren som Centerledare.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bara dagar efter förlustvalet i september meddelade Annie Lööf att hon lämnar uppdraget som Centerns partiledare efter elva år.

Sedan dess har valberedningen arbetat intensivt med att vaska fram en ny Centerledare.

Annons

Under måndagen var det klart för deletapp ett då valberedningen utsåg tre toppkandidater – Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och Muharrem Demirok – som nu ska ut på Sverigeturné för att möta medlemmarna.

Därefter ska valberedningen välja ut en kandidat och efter det ska Centerstämman säga sitt. I februari är processen över.

Det hetaste namnet bland de utvalda är utan tvekan Elisabeth Thand Ringqvist.

Hon är nyvald riksdagsledamot men med ett långt förflutet inom Centerrörelsen, tidigare bland annat chef för partiets riksdagskansli. Efter sin comeback i partipolitiken har hon hunnit med att vara VD för Företagarna.

Daniel Bäckström är en habil person och politiker, tidigare bland annat försvarspolitisk talesperson. Men går han igenom rutan? Knappast. Han är lika entusiasmerande som Lennart Daléus. Muharrem Demirok är en doldis. Ny i riksdagen men tidigare mångårigt kommunalråd i Linköping.

”En lika intressant fråga som vilka valberedningen valt att gå vidare med är vilka namn som inte finns med.”
Anders Gustafsson

En lika intressant fråga som vilka valberedningen valt att gå vidare med är vilka namn som inte finns med.

Emil Källström, tidigare ekonomisk-politisk talesperson, är en skarp person som skulle göra bra ifrån sig på partiledarposten. Han har dock aldrig gått ut öppet och anmält sitt intresse. Kanske bidar han sin tid till ett senare tillfälle när Annie Lööfs arv inte vilar så tungt över C längre?

Helena Lindahl, stridbart centerpartistisk riksdagsledamot från Västerbotten, har däremot både officiellt gått ut och sagt att hon står till förfogande och är en kandidat som har en hängiven medlemsfalang bakom sig. Helena Lindahl har dessutom gott om både karisma och sunt bondförnuft.

Hon borde vara en självklar toppkandidat men är märkligt nog inte ens bland de utsedda tre toppkandidaterna.

Att Helena anmält en annan uppfattning i regeringsfrågan än partiledningen – både nu och tidigare – är säkert förklaringen.

Annons

Antingen på grund av att den uppfattningen än så länge är i så pass minoritet att valberedningen anser att hon är chanslös eller på grund av att valberedningen inte vill ha någon uppslitande debatt om partiets vägval i regeringsfrågan i samband med partiledarvalet. Bättre då att lägga locket på?

Hur som helst. Det är synd att Helena Lindahl inte får chansen att möta Center-medlemmarna i den Sverigeturné som nu ska arrangeras. Hennes argument och perspektiv hade berikat processen som ska leda fram till att en ny partiledare utses.

Och i slutändan är det också synd för Centern. Om någon har möjligheten att blåsa nytt liv i det gamla landsbygdspartiet så är det hon. Hon står med båda fötterna på jorden och har ett bultande hjärta för landsbygden och småföretagen. Hon har det där lilla extra som är svårt att sätta fingret på. Och hon förstår att man inte kan forma en rimlig landsbygdspolitik med MP eller en rimlig företagarpolitik med V.

Att hon inte ens är en av tre toppkandidater är beklagligt.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons