Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Anders Gustafsson: Blir han den som räddar centern?

Muharrem Demirok är valberedningens kandidat att ta över i Centerpartiet.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 januari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Centerpartiets valberedningen föreslår Muharrem Demirok till ny partiledare.
Centerpartiets valberedningen föreslår Muharrem Demirok till ny partiledare.Foto: Anders Wiklund/TT

När Annie Lööf berättade att hon skulle avgå sattes genast spekulationerna igång om vem som skulle bli hennes efterträdare.

Den upproriska Helena Lindahl från Västerbotten?

Annons

Avhopparen Emil Källström från Ångermanland kanske kunde komma tillbaka?

Kunde Anna Karin Hatt – som tävlade med Annie Lööf om att efterträda Maud Olofsson – lockas att lämna toppjobbet på LRF?

Daniel Bäckström från Värmland är ju en hyvens person och en person som utstrålar landsbygd, kanske han kunde vara nåt?

Och Elisabeth Thand Ringqvist, före detta vd för Företagarna och politisk sakkunnig hos Maud Olofsson, hade ju precis kommit in i riksdagen.

Ganska snart stod det klart att flera av förhandsfavoriterna inte ville. Helena Lindahl, som ville, ansågs för splittrande.

Kvar stod en trio av Elisabeth Thand Ringqvist, Daniel Bäckström och så Muharrem Demirok. Demirok vem? En person som många utanför C och Linköping aldrig hade hört talas om.

Ett tag såg det ut som om att Daniel Bäckström hade posten i sin hand. Men så restes frågetecken kring den djupt religiöse Bäckströms syn på homosexuellas rättigheter. Det räckte med några trevande svar från Bäckström vid utfrågningen i Piteå, så framstod han som omöjlig av bland annat ungdomsförbundet.

I stället blev det den okände Muharrem Demirok som under onsdagen utsågs till valberedningens kandidat att ta efter Annie Lööf.

Det var få som såg det komma. För ett halvår sedan var Demirok centerpartistiskt kommunalråd i Linköping och för tre månader sedan blev han ny riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson. Om några veckor kan han leda hela Centerpartiet. Valet kommer att hållas på den extrainsatta stämman i Helsingborg den 2 februari.

Blir han den som räddar Centern?

Annons

Det är ingen lätt uppgift att ta över partiet efter Annie Lööf. De gamla borgerliga vännerna sitter i regering – som Centern är i opposition till. I det nya sällskapet trängs man med både Märta Stenevi och Nooshi Dadgostar.

Att både vara ett Stureplansparti och ett landsbygdsparti har visat sig vara svårt. I den så brännheta energifrågan är centerns arv av kärnkraftsmotstånd inget att skylta med.

Ja, Demirok kanske vaknar upp den 3 februari och inser att han precis tackat ja till ett av Sveriges svåraste jobb.

Samtidigt har Demirok fördel av att vara i opposition. Det har inte börjat bra för den nya regeringen som snubblar fram med elstöd, trilskande turkar och en inflation som kräver finanspolitisk återhållsamhet. På gatorna fortsätter gängen att skjuta och spränga. SD får samtidigt smaka på att vara en del av makten.

Fortsätter det på den vägen kanske borgerliga väljare letar efter nåt annat och då finns ju Centerpartiet där. Borgerligt men utanför den borgerliga regeringen. Det kanske trots allt inte är en så dum position?

Annons
Annons
Annons
Annons