Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Madeleine Brandin: Bevara kulturmiljön – sluta riva

Att använda de byggnader som finns gynnar både miljön och kulturen.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 17 oktober 2023
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nödvändigt eller slöseri?
Nödvändigt eller slöseri?Foto: Henrik Montgomery/TT

Häromdagen överlämnade utredaren, tidigare landshövdingen och publicisten, Mats Svegfors sin utredning ”Kultursamhället” till kulturministern. Kultur ska finnas överallt i samhället, ska genomsyra livet, det ska vara vackert och trivsamt i våra städer och parker.

Enligt utredningen är det uppenbart att det finns ett samband mellan kulturella och sociala värden i byggandet av både våra små och stora samhällen. Blandstaden har åter uppvärderats. Det är självklart att den byggda miljön är det kulturuttryck som människor oftast möter. Staden är både kultur i sig och rum för kultur. Väl gestaltade och användbara livsmiljöer med estetiska och konstnärliga värden och beständiga material ökar trivseln och människors livskvalitet. Hur vi bor har en grundläggande betydelse för människors hälsa och välbefinnande.

Annons

Konkret handlar utredningen om hur och av vem de statliga medel som går till kultur ute i landet ska fördelas. Underrubriken lyder ”Utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun”. Kulturpolitiken ska nå längre ut i förvaltningens blodomlopp, komma närmare medborgarna. Kommunerna föreslås nu bli en del av den nationella kulturpolitiken, vilket de inte har varit förut. Det är i sanning något att bita i för lokalpolitikerna. Det ser vi fram emot. Ingen lätt fråga för mindre kommuner. Eller kanske just där, där allt är mera greppbart?

Mats Svegfors säger: ”Jag hävdar att den viktigaste kulturinstitution vi har är skolan” ”Där ska kulturen finnas. Likaså i stadsmiljön, i äldreomsorgen, i integrationspolitiken. Det är det vi vill öppna för med den här utredningen. Kulturens plats är överallt. Jag menar verkligen det.”

Kulturaktörerna är som kanariefågeln i gruvan. Staden behöver klubbar både för fäktning och för broderi, hunddagis, konstnärskollektiv, billiga bostäder för ungdomar. Men när de ruffiga miljöerna rivs då trillar kanariefågeln av pinn.

Byggnader ska inte bevaras bara för att de är gamla, utan för att de är vackra och har ett byggnadskulturellt värde. Och de värnas bäst genom att användas och ingå i vardagslivet. Stora utsläpp av koldioxid kommer från byggbranschen och därför är det viktigaste att inte riva. Förvalta är ordet för dagen. Det är en lågt hängande frukt för politiker att plocka.

Och den ultimata meningen med en byggnad går bortom arkitekturen, den riktar vår medvetenhet bakåt i historien och framåt mot vår egen uppfattning av liv och levande. Den byggda miljön betyder allt.

Madeleine Brandin, arkitekt och författare

Annons
Annons
Annons
Annons