Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Är politikerna för ”fina” för att rädda Sverige?

Att låta världsledande svensk industri gå i graven för att vi svenskar är för fina för att elda olja är i förlängningen att göra klimatet en björntjänst.
Ledare • Publicerad 5 oktober 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Dags att börja elda mer – för att sänka elpriset.
Dags att börja elda mer – för att sänka elpriset.Foto: Johan Nilsson/TT

De skyhöga elpriserna är på god väg att slå undan benen för många fina företag i södra Sverige.

I onsdagens BLT berättade Johan Dalén, regionchef på Svenskt Näringsliv Blekinge, att konkurserna ökat med 60 procent i Blekinge i september jämfört med samma månad förra året (BLT den 5 oktober). Och Dalén pekar ut elpriset som boven i dramat.

Annons

En fråga inställer sig här: Om läget är så allvarligt i september – hur ska det då inte bli i december, januari och februari när vinterkylan slår till och priset drar iväg ännu mer?

En kraftig konkursvåg i svenskt näringsliv vore förödande på så många sätt.

Det skulle slå hårt mot alla familjer som får sin försörjning från dessa arbetsplatser och fallet skulle bli än hårdare än vanligt nu när stigande räntor och inflationen gjort levnadsomkostnaderna så mycket dyrare.

Nedläggningar inom industrin kan också påverka svensk ekonomi på ett strukturellt plan. Så länge våra industrier finns kvar här bygger man vidare på gamla investeringar – men om industrierna försvinner kan de vara försvunna för gott. När konjunkturen väl vänder är det inte alls säkert att industriproduktionen återstartar i Sverige.

”Den stora frågan som inträder är inte varför detta är rätt och riktigt att göra – utan varför svenska politiker inte gjort det redan.”
Anders Gustafsson

En kraftig konkursvåg i svenskt näringsliv vore också förödande för klimatet. Det är inte skam, fattigdom och moraliska bannor som kommer att rädda klimatet utan innovationer. Svensk industri har ett väsentligt mindre klimatavtryck än industrin i många andra länder. En studie visade att om tillverkning som går till export från Sverige skulle ha skett i andra länder skulle utsläppen varit klart högre – motsvarande 37 miljoner ton koldioxid per år.

Rycks mattan under svensk industris fötter bort gör vi klimatet en björntjänst.

Politikerna har pratat mycket om hur man kan mildra effekterna av krisen genom olika subventioner av elpriset – både till företag och hushåll. Vi har också pratat mycket om mer elproduktion i framtiden – antingen via mer vindkraft och/eller mer kärnkraft.

Organisationen Teknikföretagen pekar på att det finns åtgärder som politikerna kan vidta här och nu för att sänka elpriset både för hushåll och företag utan att mixtra med elpriset (vilket har sina baksidor). Det handlar om att undanröja alla hinder som finns för att tillgängliggöra den kapacitet som finns i våra kraftverk och kraftvärmeverk i södra Sverige och som eldas med fossila eller biogena bränslen. Det berör bland annat fem stora kraftverk, belägna i Västerås, Stockholm, Stenungsund, Malmö och Karlshamn, med en kapacitet på 1 774 MW.

Mer planerbar produktion i södra Sverige skulle också göra att överföringskapaciteten från norr till söder ökade. Priseffekten skulle alltså bli dubbel.

För att detta ska bli verklighet menar Teknikföretagen i en debattartikel i Dagens industri att politikerna måste undanröja de skatter och pålagor som i dag gör denna elproduktion olönsam (Di den 5 oktober). Det handlar om att sänka energiskatten, koldioxidskatten, förbränningsskatten och skatten på bioolja så mycket det bara går.

Annons

Teknikföretagen menar att dessa åtgärder omgående skulle få ner elpriset till mer normala nivåer.

Att i högre utsträckning börja bränna olja för att producera mer el kommer att öka Sveriges koldioxidutsläpp men det borde vi kunna acceptera i syfte att rädda svensk industri och rädda många hushåll.

Den stora frågan som inträder är inte varför detta är rätt och riktigt att göra – utan varför svenska politiker inte gjort det redan. Den förra regeringen kanske var för ”fin” för att rädda svensk industri – vi får hoppas att den tillträdande regeringen gör vad som krävs så fort som möjligt.

Ny kärnkraft och nya vindkraftverk kan vi bygga i framtiden. Nu gäller det att här och nu rädda världens mest innovativa och klimatsmarta näringsliv. Att inte göra det är att kasta ut barnet med badvattnet. Vilka företag ersätter våra företag om de går under? Kinesiska som eldas med kolkraft?

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons