Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Är det fritt fram att förnedra Ebba Busch?

I satir ska man kunna ta ut svängarna ordentligt. Men det här är för tusan bara avskyvärt.
Publicerad 11 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Kristdemokraternas Ebba Busch.
Kristdemokraternas Ebba Busch.Foto: Jessica Gow/TT

Nättidningen Dagens Vimmerby publicerade häromveckan en satirteckning där Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, iklädd bara underkläder, hålls i ett koppel av en skinnskalle. Andra beståndsdelar av bilden är så kränkande att de inte återges här.

En ovanligt grov satirteckning, dessutom med inslag av sexualiserat våld, av en av våra främsta kvinnliga politiker, alltså. Ja, i satir ska man kunna ta ut svängarna ordentligt. Men det här är för tusan bara avskyvärt.

Annons

En satirteckning i en liten nättidning i Mörkaste Småland kanske inte är så mycket att bry sig om – om det inte vore för att det på vissa håll i Mediasverige verkar vara fritt fram att skildra Ebba Busch på ett misogynt sätt.

”Det verkar vara något med Ebba Busch som får det att fullkomligt slå snett i huvudet på folk.”
Anders Gustafsson

Exemplen är numera flera, tyvärr.

Efter en partiledardebatt i SVT där Ebba Busch bar en vit klänning menade en kulturjournalist att Ebba Busch stod brud till Sverigedemokraterna (BT den 4 maj 2021).

Den vita klänningen var dessutom, fick vi av samma kulturjournalist veta, ett uttryck för ett ”passivt kvinnoideal som sätter det lilla livet före det stora, vilket passar väl in med högerns dröm om kvinnor som verkar i hemmet istället för på arbetsplatsen.”

En ganska korkad observation i sammanhanget eftersom Ebba Busch var partiledare och som sådan aspirerade på att bli minister – vilket hon nu är. En av regeringens tyngsta ministrar kan tilläggas – knappast någon hemmafru.

En rimligare förklaring, om någon alls behöver ges till klädvalet, var kanske att hon tyckte klänningen var fin? Vem vet?

I somras var Ebba Busch inbjuden att prova på livräddning i halländska Tylösand. På bilderna i Hallandsposten, som bevakade partiledarens besök, hade Ebba Busch på sig en vit uppknäppt skjorta, jeans och ett rött linne.

Ett inte helt orimligt klädval för en dylik aktivitet som väl inte fodrar någon särskild kommentar?

Nänänä, det visade sig visst vara nödvändigt. Att linnet var av ”Baywatch-snitt” ledde DN-journalisten Kristofer Ahlström att kora Ebba Busch till ”Sveriges Pamela Anderson” (DN den 16 augusti) – den kanadensisk-amerikanska utvikningsmodellen och skådespelerskan som fick sitt stora genombrott i TV-serien Baywatch under 90-talet.

För att sammanfatta. Ebba Busch som brud till SD/Åkesson. Ebba Busch som Pamela Anderson. Ebba Busch avklädd i koppel. Det verkar vara något med Ebba Busch som får det att fullkomligt slå snett i huvudet på folk.

Man behöver inte hålla med Ebba Busch och Kristdemokraterna. Man kan tycka att deras omsvängning i fråga om samarbete med SD är hemsk. Eller att de gick med på att sänka svenskt bistånd och en stramare flyktingpolitik. Man kan tycka att hon är en hemsk populist som tog med sig en falukorv till en partiledardebatt. Kritisera henne gärna – men snälla, sluta med denna ovärdiga förminskning av henne. Ni som håller på med detta förnedrar inte bara er själva utan hela det offentliga samtalet.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons