Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ändå för väl att Bengt Göransson slapp detta haveri

När Socialdemokraterna med Jeanette Gustafsdotter återtog kulturministerposten var förväntningarna höga. De har minst sagt kommit på skam. Det är ändå för väl att tidigare kulturminister Bengt Göransson (S) slapp uppleva detta intellektuella haveri.
Publicerad 11 februari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).Foto: Jessica Gow

Som alldeles nyutnämnd kulturminister förklarade hon i P1 Kultur att orsaken till att idrottsfrågorna flyttat från kultur- till justitiedepartementet var att det finns så mycket brottslighet inom idrotten. Ett uttalande som fick riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson att gå i taket: ”Det är osedvanlig korkat, häpnadsväckande. Hennes uttalande förtjänar att glömmas bort. Jag kan omöjligen ta det på allvar” (Idrottens affärer den 2 december 2021).

Och skulle kulturministern låta utreda om gangsterrappen leder till brott, som Sverigedemokraterna vill? Ja, svarade kulturministern ena dagen (SVT den 2 december). Nej, var beskedet dagen efter (DN den 3 december).

””Finns där en enda åsikt om hur kulturpolitiken ska utvecklas höljt bakom allt plakatsvammel om ”värdegrund”, ”mänskliga rättigheter” och ”alla människors lika rätt”?””
Anders Gustafsson
Annons

Men nu har kulturministern lyckats med bedriften att överträffa sig själv. I en intervju med SvD:s Stina Oscarsson kan Jeanette Gustafsdotter inte ge ett enda rakt svar på en enda fråga (SvD den 10 februari).

Ska det vara avdragsgillt att ge pengar till kulturverksamhet? Trots att det är en högst ideologiskt laddad fråga tycker kulturminister att det är för tidigt att svara på.

Är kulturcheckar en bra idé? Det kan Gustafsdotter inte heller svara på.

Har kulturministern något annat land som förebild när det gäller kulturpolitiken? Ja, självklart. Något nordiskt land. Eller inte. Då var väl inte de nordiska länderna någon bra inspirationskälla. Nähä.

Ska statyer, tavlor eller böcker plockas bort om någon blir kränkt? Ja, om det strider mot de ”mänskliga rättigheterna”. Eller nej, för hon ”är otroligt noggrann med att vi ska inte sudda ut historien”. Vi får väl nöja oss med ministerns ”jag tycker det är jättesvårt”.

Du duckar hela tiden i de här frågorna, säger Oscarsson till Gustafsdotter.

– Nej, men jag ska säga ärligt att jag inte tycker att det är så enkelt. Men min värdegrund är klar och tydlig, svarar kulturministern.

Och vad är den, din värdegrund?

– Alla människors lika rätt, oavsett vem du är, var du kommer ifrån. Alltid.

Jo, men en del vill ha kvar statyn, en del vill inte ha kvar statyn.

Annons

– Nej, och det är därför jag säger att det finns inget enkelt svar.

Men som politiker handlar det ju ändå om att bryta ner de där fina orden till konkret politik.

– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Men värdegrunden är stark.

Det är inte utan att man undrar varför Jeanette Gustafsdotter över huvud taget är kulturminister. Finns där en enda åsikt om hur kulturpolitiken ska utvecklas höljt bakom allt plakatsvammel om ”värdegrund”, ”mänskliga rättigheter” och ”alla människors lika rätt”?

När Socialdemokraterna återtog kulturministerposten var förväntningarna höga. Bengt Göransson, som var kulturminister under 1980-talet, vördas inom rörelsen som ett helgon. Det är väl ändå för väl att Göransson, som avled förra året, inte behövde uppleva detta haveri av sin efterträdare på kulturministerposten.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons