Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alfons Carlsson: Almedalsveckan är inte mödan värd

Politikermingel, fester och halvtomma föreläsningar bör inte finansieras av offentliga medel
Alfons CarlssonSkicka e-post
Kommentar • Publicerad 27 juni 2024
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson.
Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson.Foto: Christine Olsson/TT

Almedalsveckan är i full gång, företagsrepresentanter minglar med politiker, partiledare håller sina almedalstal och ungdomsförbundare får en chans att supa med sina kamrater från andra förbund. Mycket kul för de som medverkar, mindre kul för skattebetalarna. Föreningen Skattebetalarna har i en rapport visat att Almedalsveckan kostar skattebetalarna minst 50 miljoner, det är inte en rimlig summa.

“Samhällsutveckling”, det är ett ord man ofta får höra i samband med Almedalsveckan. Det är ju något vi alla vill sträva efter. Men är pengarna verkligen rätt spenderade på Almedalsveckan om samhällsutveckling är det vi vill nå? 50 miljoner är inte så mycket jämfört med många offentliga utgifter, men det rättfärdigar inte dess användning till mingel för företag och politiker. Hade inte pengarna kunnat gå till något annat offentligt, eller att skattebetalarna får behålla dem, det är ju trots allt de som genomför den faktiska samhällsutvecklingen.

Annons

Region Blekinge har i år valt att inte skicka särskilt många, bara två stycken, och kommunerna har inte skickat någon. Dock så har Region Blekinge, tillsammans med Kronoberg, Kalmar och Halland, valt att medfinansiera Region Jönköpings arena i Almedalen. Varför väljer man att lägga skattepengar så att andra regioner ska kunna propagera för sin region?

”Varför väljer man att lägga skattepengar så att andra regioner ska kunna propagera för sin region?”

Almedalsveckan kan vara otroligt kul för de som är delaktiga, speciellt när det är någon annan som står för det. Istället för att ofrivilliga ska betala för kalaset kan politiker och företagen själva stå för det, pengarna finns så länge viljan också gör det.

Alfons Carlsson

Alfons praktiserar på BLT:s ledarsida

Annons
Annons
Annons
Annons