Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alla Blekinges äldre måste ta sitt ansvar!

Väldigt många äldre självisolerar sig, undviker att träffa barnbarn och vänner och ber om hjälp med matinköp. Men många gör det inte. I Stefan Löfvens ”tal till nationen” under söndagen vädjade han till alla att ta sitt individuella ansvar.
Publicerad 24 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Enbart en av fem över 75 år kommer att undvika att gå till mataffären
Enbart en av fem över 75 år kommer att undvika att gå till mataffärenFoto: Helena Landstedt/TT

Folkhälsomyndighetens uppmaning, att förmå alla över 70 år att stanna hemma, tycks ha haft tämligen medelmåttig effekt. I en undersökning utförd av Aftonbladet/Demoskop framkommer att enbart en av fem över 75 år kommer att undvika att gå till mataffären de närmaste veckorna. Enbart drygt hälften står över fritidsaktiviteter där de träffar andra. Drygt en tredjedel av alla äldre slutar helt att träffa barn, släkt och vänner (Aftonbladet den 23 mars).

Generellt sett tycks ett stort problem vara att 70-plussare inte ser sig som en riskgrupp. Vi är ju så pigga och friska! Inte kan väl jag som är så purfräsch bli sjuk? Hur många gånger har man inte hört en “äldre” den senaste veckan (både med och utan högt blodtryck) påpeka att “det bara är de riktigt sjuka som dör”. Så är det dock inte. Ålder är en riskfaktor. Det är till och med den enskilt största riskfaktorn för att bli allvarligt sjuk i corona, enligt data från både Italien och Kina. Framför allt högt blodtryck – som räknas till de “bakomliggande sjukdomarna” var en särskilt stark riskfaktor. Hela 76 procent av de som dött i corona i Italien hade högt blodtryck (SVT den 19 mars). Påpekas ska att en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige lider av högt blodtryck.

Annons

Men anledningen till att äldre måste avstå sociala kontakter handlar inte främst om att själv undvika att bli sjuk. Dels måste alla undvika att smitta andra. Men om du blir sjuk kommer du att ta upp en sjukhusplats för någon annan. Skulle coronautbrottet bli riktigt illa i Sverige – likt det blivit i Italien – kan inte alla människor få vård. Det gäller inte enbart coronapatienter. Sjukvårdspersonal skulle bli tvungna att prioritera. I ett sådant läge skulle exempelvis en coronasmittad 65-åring som själv utsatt sig för coronarisk kunna få vård före en akut hjärtsjuk, icke-coronasmittad 75-åring. Att hålla social distans handlar framför allt om omsorg om andra.

Fortgår smittan och de äldre som fortfarande rör sig ute inte börjar ta sitt ansvar, kommer regeringen att vara tvungen att sätta in hårdare åtgärder för att undvika att mängder av människor dör på grund av att sjukvården inte mäktar med och att ekonomin går i sank. Det kan leda till att de över 70 år tvångsisoleras eller att hela landet försätts i karantän.

Förhoppningsvis hade Stefan Löfvens (S) tal till nationen (SVT den 22 mars) någon effekt. Han påtalade bland annat värdet av plikt, individuellt ansvar och solidaritet med andra: “Detta gäller även dig som är 70 plus eller tillhör en annan riskgrupp. Jag förstår att det är frustrerande att behöva begränsa ditt liv, dina sociala kontakter men det är just nu nödvändigt.”

Sveriges strategi bygger som bekant – till skillnad från samtliga andra europeiska länders – på en hög grad av frivillighet. Det är “rekommenderat” att stanna inne. Det är inget tvång. Detta är naturligtvis mycket fint, så länge folk tar sitt ansvar för att skydda andra.

Detta tycks dessvärre gå så där i nuläget. Anledningen till att hundratusentals människor, som inte tillhör en riskgrupp, just nu sitter i självkarantän, är för att de vill skydda sina äldre eller sjuka. Det måste de många äldre som utsätter sig själva och på så vis andra för risk inse.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons