Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra

LO:s ordförande kritiserar ojämlikheten i samhället men har själv en lön som vida överstiger medianinkomsten bland verkställande direktörer i näringslivet. Hur går det ihop?
Publicerad 10 februari 2022 • Uppdaterad 11 februari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
LO-borgen i Stockholm, jämlikhetens borg?
LO-borgen i Stockholm, jämlikhetens borg?Foto: Robin Haldert / TT

”Utvecklingen måste brytas. Det handlar om rättvisa. Det handlar om att de som har makten att besluta över andra människors villkor behöver dela verklighet med dessa.”

Så skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson i en svavelosande debattartikel i Dagens Nyheter med udden riktad mot storbolagsdirektörernas löner. Bakgrunden är att LO presenterat sin årliga rapport om maktelitens inkomster med åtföljande krav om höjda skatter på höga inkomster, höjda kapitalskatter och återinförd arvsskatt.

Annons

Men om ett fåtal storbolagsdirektörers löner är av sådant intresse kan det vara på sin plats att fråga sig vad LO–ordföranden själv tjänar. Enligt en genomgång som webbtidningen Arbetsvärlden genomförde förra året var LO-ordförandens lön 112 294 kronor i månaden (Arbetsvärlden den 25 maj 2021), alltså en årslön om cirka 1,35 miljoner kronor.

Och Gideonsson är inte ensam bland höga medlemsföreträdare inom LO att ha en hög lön. Enligt samma undersökning i Arbetsvärlden hade ordföranden för IF Metall, Marie Nilsson, en månadslön på 88 917 kronor. Ordföranden för för Kommunal fick dock nöja sig med en månadsinkomst på 84 707 kronor.

Kan Susanna Gideonsson och hennes kollegor i LO-toppen, som i allra högsta grad är personer med makt, sägas leva upp till de egna orden om ”att de som har makten att besluta över andra människors villkor behöver dela verklighet med dessa”?

Döm själv. År 2020 låg medianinkomsten i Sverige på 32 400 kronor i månaden. Samma år var den genomsnittliga industriarbetarlönen drygt 32 500 kronor i månaden. Men då ska man komma ihåg att inom LO-kollektivet är detta en jämförelsevis hög lön.

Och Gideonssons lön är faktiskt, intressant nog, högre än vad många direktörer inom det privata näringslivet har i månadslön. Enligt statistik från sajten Ekonomifakta var medianmånadslönen för år 2020 bland direktörer inom transportnäringen 72 000 kronor, bland direktörer inom byggsektorn 50 000 kronor och bland direktörer inom handel, hotell & restaurang 80 000 kronor (Ekonomifakta.se den 10 februari 2021).

Det verkar alltså som att Gideonson snarare ”delar verklighet” med direktörerna än de egna medlemmarna. Det är ungefär lika ironiskt som att samtliga regionchefer inom Hyresgästföreningen bor i villor och att flertalet av dem har löner på närmare en miljon kronor per år (Expressen den 15 februari 2021).

“Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra”. Så förklarar grisarna i romanen Djurfarmen varför vissa, de själva, ska ha privilegier trots att man tidigare sagt att alla ska vara jämlika. Boken handlar om djuren på en bondgård som avsätter bonden och tar makten själva. Grisarna lovade frihet och jämlikhet, men inför i stället ett nytt ståndssamhälle – med sig själva i toppen. Känns det igen?

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons