Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Absurt att handlare inte kan porta snattare och tjuvar

I våras beslutade riksdagen om en lag som gör det möjligt att porta snattare och tjuvar från en viss butik. Men åklagarna gör en så trubbig tolkning av lagen att brotten bara kan fortgå.
Publicerad 15 augusti 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Krister Arvidsson, butikschef på Willys i Ronneby. En av de butiker i Blekinge som drabbats av upprepad brottslighet.
Krister Arvidsson, butikschef på Willys i Ronneby. En av de butiker i Blekinge som drabbats av upprepad brottslighet.Foto: Emma Gunler

Sedan i mars i år har Sverige en ny lag som gör det möjligt för åklagare att besluta om tillträdesförbud till butiker för personer som upprepade gånger utsatt butiken för brott. Det kan exempelvis handla om upprepade fall av snatteri eller brott mot anställda i butiken.

Bara det faktum att lagen har kommit på plats så sent får en att häpna. I Sverige är alltså äganderätten så svag att det fram tills nyligen inte fanns några tvångsmedel för butiksägare att ta till mot tjuvar eller snattare. En handlare kunde alltid säga att en snattare eller tjuv inte var välkommen, men kunde inte hindra personen om han ändå kom igen.

”Att lagen i praktiken inte fungerar utan att snattare, tjuvar och andra brottslingar kan fortsätta härja i handlarnas butiker är inget annat än ett hån från rättssamhället.”
Carl-Vincent Reimers
Annons

Trots att den nya lagen har införts finns ändå mycket att önska. I ett reportage i P4 Blekinge berättar Krister Arvidsson, butikschef på Willys i Ronneby, att lagen inte får någon effekt för deras räkning. Trots att butiken är utsatt för brott och flera gånger har anmält individer som upprepade gånger rånar, snattar och trakasserar butikspersonal har han fått avslag vid Blekinges åklagarkammare. Arvidsson berättar om en individ som tagit fyra eller fem gånger, trots det får man nej på ansökan om tillträdesförbud.

Det är inte bara Willys i Ronneby som fått se den nya lagen verkningslös. Enligt P4 Blekinge har samtliga handlare i länet som ansökt om tillträdesförbud fått avslag.

Att lagen i praktiken inte fungerar utan att snattare, tjuvar och andra brottslingar kan fortsätta härja i handlarnas butiker är inget annat än ett hån från rättssamhället. En företagare har ansvar inte bara för sina anställda utan också för kundernas välbefinnande och för själva butiken i sig. Att kunna ta till medel för att kunna skydda sina anställda och sin egendom är inte bara en skyldighet, det är en helt legitim rättighet.

Orsaken till åklagarnas avslag verkar vara att ingen dom har fallit mot gärningsmännen, endast bötesbelopp har utdömts. Men enligt branschorganisationen Svensk Handel kan beslut om tillträdesförbud enligt lagen tas även om ingen dom har fallit. Det centrala är att handlaren har polisanmält brotten och att man kan visa på ett systematiskt brottsligt beteende mot butiken från en viss individ.

Så varför denna överdrivna försiktighet från åklagarkammaren när handlarna fortfarande i princip står rättslösa mot kriminellas härjningar i deras butiker? Det kan nog bara åklagarna själva svara för. Klart är i alla fall att om lagen fortsatt kommer att tillämpas så trubbigt måste riksdagspolitikerna vara beredda att justera lagen skyndsamt för att den ska uppnå sitt syfte.

Att kunna porta en återkommande snattare från sin butik bör vara en självklarhet. Precis som man måste kunna skydda sitt eget hem från intrång och vandaler bör man kunna skydda sin butik.

I grund och botten är det äganderätten som står på spel: Ska återfallsförbrytare kunna få härja ostört på någon annans bekostnad eller ska rättssamhället sätta ned foten?

Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons